Ezért tért vissza 26 körös hátrányban a pályára a Red Bull pilótája

Forma-1, Japán Nagydíj 2023, Sergio Pérez
Mexican fans of Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez yell during the qualifying session for the Formula One Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit, Mie prefecture on September 23, 2023. (Photo by Toshifumi KITAMURA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez azután is izgalmas pillanatokat okozott a Japán Nagydíjon, hogy a 15. körben a garázsba hajtva úgy tűnt, végleg feladja a futamot.

A Red Bull mexikói pilótája a rajt után összeütközött Lewis Hamiltonnal, így megsérült az autója. Ezért a biztonsági autós fázis alatt a bokszba hajtott, ám szabálytalanul előzött, így 5 másodperces büntetést (és két büntetőpontot) kapott.

Később Kevin Magnussen mellé vetődött be vakmerően Pérez, amelynél szintén megsérült az orrkúpja, és újabb öt másodperces büntetéssel (és további két büntetőponttal) sújtották. Az újabb orrkúpcserénél letöltötte az első büntetését, ám mielőtt a másodikat letöltötte volna, a 15. körben a bokszba hajtva feladta a versenyt.

Féltávnál azonban a sisakban maradt Pérez rejtélyesnek tűnő módon visszaült az autójába, hogy aztán a 41. körben visszatérjen a pályára egy kör erejéig. A kör végén visszatért a bokszba, letöltötte a Magnussennel szembeni balesetért kapott büntetését, majd végleg feladta a versenyt.

Mindezt azért tette, mert

attól tartott a Red Bull, hogy ha nem tölti le a második 5 másodperces büntetést, az valamilyen, például egy rajthelybüntetés formájában megbosszulhatja magát a két hét múlva következő Katari Nagydíjon.

A szabály szerint ezt adott esetben ugyanis megtehették volna a sportfelügyelők, ám így, hogy a Red Bull elővigyázatos volt, Pérezre nem vár ilyen fenyegetés Katarban.