Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj elején George Russellt egy ízben a pályáról is kitessékelte csapattársa, Lewis Hamilton, amire a fiatalabbik brit így reagált a rádióban: „kivel harcolunk: egymással vagy másokkal?". Ezt a csatát viszont a hajrában fordított felállásban nem engedélyezte a Mercedes, így Russell kifakadt a csapatára, amiért rákényszerítették, hogy engedje el maga mellett Hamiltont.

Russell-lel egykiállásos taktikát alkalmazott a Mercedes, ami úgy tűnt, be is válhat, hiszen sokáig még a dobogóra is eséllyel pályázott. A hajrában ugyan nagyon elkoptak a gumijai,

az ötödik hely így is elérhetőnek tűnt, és néhány körön keresztül a mögé zárkózó Lewis Hamilton képtelen volt őt megelőzni.

Azonban pár körrel a leintés előtt rádión szóltak Russellnek, hogy engedje el Hamiltont, aki már reklamált emiatt a csapatánál. A hétszeres világbajnok ugyanis fenyegetve érezte magát Carlos Sainztól, aki végül

a mercedeses helycsere után szintén elment Russell mellett, miután a brit nem maradt Hamiltonhoz képest DRS-távolságon belül.

Annak ellenére történt mindez, hogy a csapat kérte Hamiltont a lassításra, hogy Russell használhassa a hátsó szárnyát. Hamilton utólag rossz döntésnek is nevezte ezt a kérést, mert így az ő ötödik helye is veszélyben forgott – végül megőrizte a pozícióját.

Russell a csapatutasítás után tehát két helyet is veszítve, hetedikként zárta a szuzukai futamot. A Mercedes előnye pedig ezáltal 4 ponttal (20 pontra) csökkent a konstruktőri pontverseny második helyén a Ferrarival szemben ahhoz képest, mintha maradt volna a Russell-Hamilton-Sainz sorrend a befutónál.

A két Mercedes végig szoros csatát hívott, végül a csapat Hamiltont akarta, hogy előrébb zárjon Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Russell már a rádióban is ingerülten reagált arra, hogy át kell adnia az ötödik helyét Hamiltonnak, majd a futam után olyan dühös volt, hogy először értékelni sem akart.

Végül aztán mégis a Sky Sports mikrofonja elé állt, ahol szándékosan nem beszélt az esetről, hanem csak a hétvége egyéb részeit elemezte úgy, hogy nem olyan sikeresen zárult a Mercedes hétvégéje, ahogyan azt előzetesen szerették volna.

Várhatóan a Mercedes hivatalos futamértékelő jelentése sem felhőtlen hangulatban íródik...