Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Japán Nagydíj nem a Mercedes tervei szerint kezdődött, hiszen a pénteki szabadedzéseken a helyezéseket tekintve nagy lemaradásban volt a csapat két pilótája a riválisoktól.

Az első gyakorláson George Russell a 13., Lewis Hamilton a 16. helyen zárt nagyjából két másodperces lemaradásban, noha ekkor még egyiküknek sem tette fel a Mercedes a lágy keverékű abroncsokat. A második szabadedzésen aztán Russell ugyan 5.-ként végzett, már az ő lemaradása is 640 ezred volt, Hamilton pedig 1,141 másodperc lemaradással a 14. pozícióban zárt.

A hétszeres világbajnok a kerékvetőkön egyszer a padlólemezt is csúnyán megütötte, Russell pedig a túlzott gumikopásra panaszkodott, így bőven van tennivalója a Mercedesnek a folytatásra.

Lewis Hamilton nem kezdte jól a szuzukai versenyhétvégét Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Nagy kihívásokkal teli nap volt számunkra.

– mondta Hamilton a második edzés után a Sky Sports F1-nek. – Tudjuk, hogy

Volt már hasonló péntekünk ebben a szezonban, és akkor szombaton erősebben tértünk vissza. Holnap meglátjuk, megtesszük-e még egyszer."

Russell elsősorban a tapadás hiányára panaszkodott, és a Ferrari-McLaren páros váratlanul jó tempóját emelte ki, de ő is a reményét fejezte ki a szebb folytatásban.

A Japán Nagydíj programja szombaton a harmadik szabadedzéssel folytatódik, az időmérő edzést pedig - magyar idő szerint - 8.00-tól rendezik.

Az 53 körös futam vasárnap, közép-európai idő szerint 7.00-kor rajtol a szuzukai pályán.