Saját csapata vette el Leclerc dobogóját, így magyarázkodott a Ferrari

Forma-1, Szingapúri Nagydíj 2023, Charles Leclerc, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives ahead of Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R) during the second practice session ahead of the Singapore Formula One Grand Prix night race at the Marina Bay Street Circuit in Singapore on September 15, 2023. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Szingapúri Nagydíjon Carlos Sainz rajt-cél győzelmet aratott, ám ferraris csapattársa, Charles Leclerc nagyrészt az olasz istálló döntéseinek köszönhetően lemaradt a dobogóról.

A rajtnál Leclerc a második helyre zárkózott, majd azt a feladatot kapta, hogy tartsa fel a többieket, hogy Sainz nagy előnyt ki tudjon autózni. A biztonsági autós fázis miatt aztán egyszer mentek ki a bokszutcába kereket cserélni, ahol a nagy forgalom miatt a monacói pórul járt és visszaesett Lando Norris és George Russell mögé.

A táv kétharmadánál következett virtuális biztonsági autós fázis során aztán meg lett volna a lehetőség egy újabb kerékcserére, amit Leclerc akart is, ám a Mercedesektől eltérően ő nem ment ki a bokszba, így noha néhány körig Russell elé került, később ő és ráadásul Lewis Hamilton is megelőzte a frissebb gumikon.

Ez pedig mint kiderült, Leclerc dobogójába került, hiszen Russell balesete után Hamilton lett a harmadik, a monacói pedig a negyedik.

A VSC-fázis alatt hozott döntések miatt Hamilton végül Leclerc előtt zárt Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur a futam után elárulta, azért nem hívták ki Leclerc-t a VSC-fázis alatt, hogy plusz egy autó ragadjon be Sainz és a Mercedesek közé, azaz a monacói dobogóját feláldozták azért, hogy a spanyol pilótájuk futamgyőzelme biztosabb legyen.

„A pályán elfoglalt pozíció nagyon fontos Szingapúrban. Így noha megértem a Mercedes döntését, mert remek lehetőséget kaptak azzal, hogy egy új szett közepes abroncsuk volt még,

– mondta Vasseur. – Pláne úgy, hogy Carlos az etap elején nagyon vigyázott a gumikra, nem koptatta annyira."