Vágólapra másolva!
Éppen 25 évvel ezelőtt, 1998. augusztus 30-án rendezték meg azt a Belga Nagydíjat, amely a Forma–1 történetének legnagyobb rajtbalesetét és egyik legnagyobb izgalmait hozta.

Az 1998-as szezon 13. futama a csuromvizes pálya és a szakadó eső ellenére időben elindult, és az első kanyarnál még úgy tűnt, minden rendben lesz a 22 fős mezőnyben. Az idényben később világbajnok Mika Häkkinen mögött Jacques Villeneuve, Michael Schumacher és Giancarlo Fisichella a következő kanyaron is gond nélkül áthajtott, ám az ötödik David Coulthard elvesztette az irányítást a McLarenje felett, a falról a pályára visszapattanó autó pedig tömegbalesetet idézett elő. Összesen további 12 pilóta – Eddie Irvine (Ferrari), Alexander Wurz (Benetton), Rubens Barrichello (Stewart), Johnny Herbert (Sauber), Olivier Panis (Prost), Jarno Trulli (Prost), Mika Salo (Arrows), Pedro Diniz (Arrows), Takagi Toranoszuke (Tyrrell), Ricardo Rosset (Tyrrell), Nakano Sindzsi (Minardi) és Jos Verstappen (Stewart) – törte össze az autóját, a versenyzők ugyanis a szörnyű látási viszonyok és körülmények miatt nem tudták elkerülni az ütközést.

Azonnal félbeszakították a futamot, és bő egy órán keresztül takarították el a romokat. Barrichello kisebb sérülés, Salo, Rosset és Panis pedig tartalékautó hiánya miatt nem tudott újraindulni így sem, de a továbbra is esős körülmények között a maradék 18 autó versenye sem telt gondtalanul.

Häkkinen már az első kanyarban kiesett,

így Damon Hill vette át a vezetést, akit a 8. körben megelőzött Michael Schumacher. A Ferrari német pilótája fölényesen vezetett, amikor a 24. körben a lekörözésre váró Coulthardot nem tudta kikerülni, így hátulról belerohant a McLarenbe és fel kellett adnia a versenyt. A háromkerekű Ferrarival Schumacher még a bokszba tudott hajtani, ahol kiugrott az autójából, átrohant a McLaren garázsába, és

üvöltve azzal vádolta meg Coulthardot, hogy a szándékos lefékezésével meg próbálta őt megölni.

Egy körrel később Fisichella és Nakano Sindzsi is összeütközött, így összesen hatan maradtak versenyben, és semmi nem veszélyeztette a kettős Jordan-győzelmet. Végül

a csapatutasítás ellenére Damon Hill nem engedte el Ralf Schumachert,

aki a pályán megelőzni nem tudta a csapattársát, így Hill a karrierje utolsó futamgyőzelmét, egyben a Jordan első sikerét szerezte meg minden idők egyik legdrámaibb Forma–1-es versenyén.