Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke börtönbüntetéshez hasonlította a Mercedes korábbi dominanciáját a Forma-1-ben.

Négy évnyi Red Bull-fölényt követően a Mercedes 2014 és 2020 között minden megszerezhető címet besöpört, ezt a sorozatot végül Max Verstappen 2021-es világbajnoki címe szakította meg. Azóta a Red Bull újra a Forma-1 kiemelkedő szereplőjévé vált, Verstappen pedig 2022-ben megszerezte második világbajnoki címét, és a Red Bull is az élen végzett a konstruktőrök versenyében.

Horner az ESPN Unlapped podcastjában nyilatkozva megjegyezte, hogy a Red Bull visszatérése az élvonalba sokáig váratott magára.

– kezdte Christian Horner. "Várnunk kellett, hogy újra versenyhelyzetbe kerülhessünk. Sokáig kellett néznünk a Mercedes győzelmeit. De soha nem tévesztették szem elől a célunkat, továbbra is minden évben nyertünk versenyeket olyan pályákon, amelyeken kiemelkedhettünk" – folytatta a Red Bull csapatfőnöke, aki hangsúlyozta, hogy soha nem veszítették el ezt a célt, csak a hiányzó darabok helyére kerüléséhez kellett az idő.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull az RB19-essel összerakta a F1 történetének egyik legdominánsabb autóját, mivel ugyanannyira gyors mint amilyen megbízható. Ez lehetővé tette Max Verstappen és Sergio Pérez számára, hogy a szezon első felében mind a 12 nagydíjon győzedelmeskedjenek, Horner pedig megjegyezte, hogy még a Red Bull legoptimistább alkalmazottja sem jósolt volna ilyen elképesztő rekordot.

"A legmerészebb álmainkban sem gondolhattuk volna, hogy a nyári szünetbe még veretlenek leszünk a nagydíjakon és a sprintversenyeken egyaránt.

Teljesen meglepett minket, mennyire versenyképesek vagyunk ellenfeleinkhez képest" – mondta Christian Horner.

Miután 2010 és 2013 között besöpörte az összes trófeát, a Red Bull 2014-ben hirtelen hátrább találta magát, és a Mercedes vált a domináns erővé az akkoriban új turbó-hibrid korszakában. Horner szerint a Red Bull viszonylag szegény évei döntő fontosságúak voltak a csapat jelenlegi dominanciájának megalapozásában.

Christian Hornernek és Max Verstappennek minden oka magvan a boldogságra Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mark Thompson

„Azok az évek rendkívül fontosak voltak, mert felpörgették a csapatot. Megszakadt a győzelmi sorozatunk, és hirtelen nem volt esélyünk.

Azt hiszem, ez sok tekintetben próbára tette a csapatot, sok embernek nagyon könnyű lett volna ekkor elhagynia a csapatot. A megnyert futamokért keményen meg kellett dolgoznunk, szuperélesnek kellett lennünk, mert hendikeppel futottunk.

Ha megnézzük, milyen versenyeket nyertünk azokban az években, sok közülük opportunista győzelem volt, vagy olyan pályákon nyertünk, ahol a hatalom nem játszott döntő szerepet" – tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke, aki szerint a 2021-es volt a legepikusabb szezon a sportág történetében.