Verstappen bravúrjára eddig csak egy versenyző volt képes az F1 történetében

Forma-1, Belga Nagydíj 2023, vasárnap, dobogósok
Winner Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (C) celebrates with his trophy flanked by second-placed Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez (L) and third-placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R) on the podium after the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps Circuit in Spa on July 30, 2023. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Belga Nagydíjat Max Verstappen nyerte Sergio Pérez és Charles Leclerc előtt. Lássuk, hogyan értékelték a dobogósok a 44 körös verseny eseményeit a leintés után!

Max Verstappen a váltócserének köszönhetően csak a hatodik helyről rajtolhatott, de így is magabiztosan nyert. Ebből a pozícióból ezelőtt még sosem tudott győzni, ez már a kilencedik különböző rajtkocka, ahonnan valaha futamot nyert – rajta kívül ennyire sokszínű csak Fernando Alonso volt az F1 történetében,

a spanyol szintén kilenc különböző rajtkockából nyert már.

A holland egyben sorozatban a nyolcadik versenyét nyerte meg (ennél hosszabb (9-es) szériája csak Sebastian Vettelnek volt valaha), így vonulhat a négyhetes nyári szünetre.

„Innen még nem nyertem, ez új érzés. Tudtuk, hogy jó az autó, így

Ki akartam maradni mindenből, ami sikerült, utána viszont noha egy ideig beragadtam egy DRS-vonatba, végül szépeket tudtam előzni, és élvezni tudtam a futamot – nyilatkozta Verstappen a leintés után, aki a versenymérnökével, Gianpiero Lambiasével szembeni vitáiról is beszélt, aki arra kérte, hogy fogja vissza magát a hajrában. – Figyeltük a gumik állapotát, és eléggé megviselte ez a pálya őket, ez volt a gond.

A Belga Nagydíj dobogósai Forrás: AFP/John Thys

Sergio Pérez a rajt után hamar az élre állt, ám csapattársa, Verstappen ellen nem tudta tartani a lépést. A második hellyel így is elégedetten, az összetettbeli második helyét megerősítve mehet el a pihenőre.

„Jó futam volt ez a csapatnak, nagyszerűen sikerült a rajtom is, ahol Charles-t megelőztem, ez volt a legfontosabb cél. Onnantól csak magamra koncentráltam, aztán Max ellen nem tudtam semmit sem csinálni, és így

A szezon folytatásában is az állandó dobogó a cél – mondta Pérez. – Nagyon intenzív időszak van mögöttünk, úgyhogy nagyon várom már a pihenést, és erősen fogok visszatérni Zandvoortban!"

Charles Leclerc idén a harmadik vasárnapi dobogóját szerezte – Baku és Spielberg után ismét egy sprinthétvége végén tette ezt.

A monacói a pole-ból indulva végig magabiztosan versenyzett, és bár a Red Bullok ellen nem volt sansza, a harmadik helye egyszer sem volt veszélyben Lewis Hamilton által. A Ferrari teljesítménye alapján Carlos Sainz is elöl zárhatott volna, ám a spanyol hamar kiesett, így erre is kitért Leclerc.

„Pozitív hétvégét zártunk a tempó szempontjából, ezért is sajnálom Carlost, de nekem jól alakult a verseny. A Red Bullt látva viszont természetesen még sok munka vár ránk, és a gumikopásban is előttünk járnak – értékelt Leclerc. –

De miután kiállt a plusz pont végett, az segített."