Egy pályabíró okozott brutális balesetet a Belga Nagydíjon - videó

Formula 3 Championship - Round 5:Barcelona - Sprint Race Campos Racing motorsport Barcelona Catalunya Circuit FIA FIA Formula 3 Championchip sports news Urbanandsport Nurphoto Horizontal
Pepe Marti, Campos Racing, during the Formula 3 AWS Spanish Grand Prix, held at the Barcelona Catalunya Circuit, in Montmelo (Barcelona), on 03th June 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–3-as Belga Nagydíj szombati, a szezonban utolsó előtti sprintfutamán Josep María 'Pepe' Martí ritkán látható figyelmetlenség miatt okozott súlyos balesetet, amiért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban mégsem büntette meg őt, ugyanis mint kiderült, nem tehetett az esetről.

A mezőny közepén haladó Martít a táv első felében Gabriele Minì pörgette ki a pályáról, amely miatt Mini ki-, Martí pedig visszaesett. A Campos Racing 18 éves spanyol pilótája eleinte hagyta is, hogy a riválisok elmenjenek mellette a pályán, és ezután tért volna vissza, ám Ido Cohent nem vette észre – a több száz kilométer per órával érkező izraeli teljes erőből nekiütközött Martí autójának.

A spanyol pilóta először értetlenkedett és bosszankodott, utána viszont elnézést kért Cohentől a hatalmas baleset okozása miatt. Az FIA-t a bocsánatkérés meg is hatotta: szombat este a szövetség úgy döntött, nem kap büntetést Martí az eset miatt.

Mint magyarázták, Martí a pilótfülkéből nem láthatta Cohen autóját, mert képtelenség volt annyira elfordítania a fejét. Ugyanakkor a leírás alapján nem is próbálta meg, hanem

egy pályabírót figyelt a pálya szélén, aki egy ideig "állj!"-t mutatott neki, ám mielőtt Cohen érkezett, intett Martínak, hogy elindulhat – a spanyol pedig meg is tette.

Az FIA a pályabírót is megvédte a dokumentumában, ugyanis leírták, hogy az ő látómezeje is korlátozott volt, ezért nem láthatta a versenytempóban közeledő Cohent.

Az összetett második helyén álló Martí a pénteki időmérőt megnyerte, így a vasárnapi főfutamon az élről indulhat.