Vágólapra másolva!
George Russell, a Forma-1-es Mercedes istálló brit versenyzője "bátor döntésekre" számít a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékeseinek részéről abban az esetben, ha a hétvégi Belga Nagydíjon rosszra fordulna az időjárás és ennek következtében a látási viszonyok.

A versenyzők érdekképviseletének (GPDA) igazgatójaként is megszólaló 25 éves pilóta kijelentette,

senkinek sem jó, ha törölni kell egy futamot, de szükség esetén mégis meg kell tenni ezt a lépést, ha el akarnak kerülni egy esetleges nagy balesetet.

A legendás spái pályán július elsején halálos baleset történt a Regionális Formula Európa-bajnokság (FRECA) futamán, amelyen

a heves esőzés közben többen is balesetet szenvedtek, a 18 éves Dilano Van't Hoff pedig nem élte túl az ütközést.

A mostani F1-es hétvégére szintén kedvezőtlen időjárási körülményeket jósolnak, s bár vasárnapra jobb időt ígérnek, az Ardennekben évről évre nagyon nehéz előre helyes meteorológiai előrejelzést készíteni.
"Egy Forma-1-es autóval természetesen lehet körözni, de ha mind a 20 autó a pályán van, a harmadik helyezettől lefelé senki nem lát 20-30 méternél messzebbre maga előtt.

- érzékeltette Russell a helyzet komolyságát, és jelezte, "csak idő kérdése volt", hogy bekövetkezzen az a tragédia, ami július elsején történt.

George Russell tart attól, hogy az F3-ban a nagy forgalom nagy balesethez vezet előbb-utóbb Forrás: AFP/John Thys

"Aggódom az utánpótlás-kategóriák versenyzői miatt is, mert őszintén mondom:

- mondta a brit pilóta, aki hangsúlyozta, az FIA-nak bátran döntenie kell, ha a körülmények nem biztonságosak.

Négy évvel ezelőtt a Forma-2 belgiumi futamán a francia Anthoine Hubert veszítette életét egy kísértetiesen hasonló ütközésben, mint ami július elsején Van't Hoff-fal történt.

Russell csapattársa, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton ugyanakkor úgy vélekedett, meg kell bízniuk az FIA döntéseiben.
"Nem foglalkoztat ez, mert versenyzőként nem szabad hagyni, hogy az ilyesmi beférkőzzön a gondolataidba.

Az elmúlt évtizedekben nagyszerű munkát végeztek ebből a szempontból és bízom abban, hogy helyes döntéseket hoznak a továbbiakban is" - fejtette ki a 38 éves pilóta.

Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője elsősorban a rossz látási viszonyokat emelte ki az esős körülményekkel kapcsolatban, s úgy fogalmazott:

Márkatársa, a spanyol Carlos Sainz Jr. szerint tanulniuk kell az eddig történtekből:

Az egy hónapos nyári szünet előtti utolsó idei hétvége sprintfutamos, azaz pénteken a szabadedzés után az időmérőt rendezik meg, majd szombaton sprintkvalifikációra és sprintfutamra kerül sor. A 44 körös Belga Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol el.