Döntöttek Lewis Hamilton büntetéséről

Forma-1, Belga Nagydíj 2023, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Mercedes during press conference ahead of the Formula 1 Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps in Spa, Belgium on July 27, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy egyik Mercedes-pilóta sem kap büntetést a Forma–1-es Belga Nagydíj időmérőjének második szakaszában történtek miatt.

Lewis Hamilton a Q2-ben úgy hagyta el a pályát, hogy aztán veszélyesen, körültekintés nélkül tért vissza rá – éppen csapattársa, George Russell elé.

Ezért az FIA beidézte mindkét pilótát az időmérőt követően, ahol megvizsgálták az esetet a brit versenyzők közreműködésével, és végül

az incidenst büntetlenül hagyta a szövetség.

Az időmérő végén Hamilton a 4., Russell pedig a 8. helyet szerezte meg, ez pedig Max Verstappen büntetése miatt a 3. és a 8. rajtkockát jelenti a Mercedesnek vasárnapra.

Rajtuk kívül Kevin Magnussent és Alexander Albont is vizsgálták, hasonlóan feltartásért a pályára való visszatéréskor. Albon a Verstappennel szembeni Q1-es incidenséért megrovást kapott, rajthelybüntetést nem, így a 16. helyről rajtolhatna; Magnussent – aki a Q2-ben tartotta fel hosszú ideig Charles Leclerc-t – viszont 3 helyes hátrasorolással sújtották, így a dán indul a 16. helyről a főversenyen, Albon pedig ezáltal előrébb lépett a 15.-re, (míg Valtteri Bottas a 13.-ra, Esteban Ocon a 14.-re).

A belgiumi hétvége a szezon harmadik sprintfutamos állomása. Szombaton délben sprintkvalifikációt rendeznek, amely az aznap délutáni rövid, 15 körös viadal starthelyeiről dönt. A 44 körös Belga Nagydíj (aminek a rajtsorrendje pénteken dőlt el) pedig vasárnap 15 órakor kezdődik.