Vágólapra másolva!
A Red Bull fiókcsapatának, az AlphaTaurinak (korábbi nevén Toro Rossónak) egykori versenyzője, Jaime Alguersuari komoly kritikákkal illette egykori istállóját amiatt, hogy Sergio Pérez a csapat tagja.

A spanyol expilóta 2009 és 2011 között összesen 46 versenyhétvégén állt rajthoz F1-es versenyzőként, miután sikeresen teljesítette a Red Bull juniorprogramját, ám

2011 végén szerinte igazsgátalan módon szabadult meg tőle a csapat.

Az energiaitalosok jellemzően házon belülről nevezik ki a pilótáikat, ám 2007 (Mark Webber) óta először 2021-ben Sergio Pérezt máshonnan igazolta le a csapat. Noha az elmúlt két évben a mexikói jócskán le volt maradva csapattársától, Max Verstappentől, idén is ő a Red Bull másik versenyzője, és az elmúlt hetekben mutatott pocsék formája ellenére továbbra is az istálló tagja.

Jaime Alguersuari szerint a mexikói egy évet sem bírt volna ki a Red Bull juniorprogramjában,

és ha onnan indult volna el, akkor már biztosan elküldte volna őt a csapat a közelmúlt kudarcai után. Ráadásul a spanyol szerint Péreznek már a kinevezése is azt mutatta, hogy a Red Bull elismerte a juniorprogramja sikertelenségét.

Jaime Alguersuari és Helmut Marko nem a legbékésebben váltak el, és a spanyol újabb kritikát fogalmazott meg egykori csapatáról Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Az a tény, hogy Pérez a Red Bullnál vezet, azt mutatja, hogy a Red Bull juniorprogramja nem sikeres – nyilatkozta Alguersuari, aki Nyck de Vries kirúgása miatt is kritizálta egykori istállóját. – Az egész ötlet, amivel minket és a médiát etették, arról szól, hogy bajnokokat vagy a lehető legjobb versenyzőket nevelnek ki, hogy aztán kezdetben lehetőséget adjanak nekik tapasztalatszerzésre az AlphaTaurinál.

Éveken át milliókat költenek azért, hogy sok pilóta bajnok legyen a juniorkategóriákban, mielőtt az F1-be kerül, de ott aztán nagyon kevés esélyt adnak nekik, és csak reménykedni lehet, hogy egy jó autót sikerül alátenni.

Alguersuari szerint az is elfogadhatatlan, hogy Pérez ilyen messze van Verstappen tempójától, amit jól mutat, hogy míg a holland az elmúlt hat futamot egyaránt megnyerte, addig a mexikói ez idő alatt csak két dobogós helyezést szerzett. A spanyol azt javasolta, hogy több más versenyző is közelebb kerüljön a hollandhoz.

„Ha van egy nyertes autó, azt ki kell használni.

Ha a csapattársad megnyeri az összes futamot, akkor az a minimum és nem a maximum, hogy te is a dobogón állj. Minél közelebb kell lenni, különben jogukban áll helyettesíteni téged:

Forrás