Fontos változás jön a Magyar Nagydíj időmérőjén

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Mercedes, Pirelli, gumik
Mercedes crew member moves the tyres from the garage at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 7, 2022, ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Fontos változást eszközöltek a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérőjének lebonyolításában. Az FIA itt próbál ki egy új részletet, ami a következő szezonra akár általános is lehet.

Az FIA fenntarthatósági törekvéseinek jegyében a Forma-1 abroncsszállítója, a Pirelli minden csapatnak csupán 11 szett gumit biztosít a versenyhétvégére. A szombati időmérőn pedig a Hungaroringen fogják tesztelni az új rendszert, melynek értelmében a Q1-ben kemény, a Q2-ben közepes, míg a legjobb tíz számára megtartott Q3-ban lágy keverékű abroncsot kell feltenni az autókra.

Ha beválik az Alternative Tyre Allocation névre hallgató kísérlet, akkor a következő szezonban már ez lesz az általánosan bevett formula az időmérőkön.

"A változtatások - legalábbis papíron - nagyobb teret engednek a stratégiának - mondja, Mario Isola, a Pirelli motorsport részlegének igazgatója. - Az ATA-val megspórlolunk két szett abroncsot. A következő versenyhétvégén, Monzában ugyanez lesz a rendszer, utána pedig megbeszéljük a tapasztalatokat, és eldöntjük, hogy bevezetjük-e az ATA-t a következő idényben."