Vágólapra másolva!
A Scuderia AlphaTauri Forma–1-es csapata pilótacserét jelentett be kedden: a Magyar Nagydíjtól kezdve Nyck de Vries helyét a Red Bull tesztversenyzője, Daniel Ricciardo vette át. Több pilóta is megszólalt az ügy kapcsán, és a többségük igazságtalannak tartja a holland pilóta leváltását.

De Vries tavaly Monzában, a Williamsnél rögtön egy kilencedik hellyel mutatkozott be a Forma-1-ben, de az idei tíz futamon egyetlen pontot sem szerzett. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az elmúlt hetekben kritizálta a Forma–2-ben és Forma–E-ben is bajnok holland pilóta teljesítményét, mivel a legjobb eredménye egy 12. helyezés a Monacói Nagydíjról. Hétfőn pedig a csapat úgy döntött, hogy felmenti a Mercedes korábbi tartalékpilótáját a versenyzői feladatok alól és a helyére már a Hungaroringen is Daniel Ricciardót ülteti az AlphaTauriba.

De Vries sok korábbi vetélytársa kiállt a holland pilóta mellett, és hangsúlyozták, ha már mellette döntött a szezon elején a csapat, akkor túl kevés időt kapott a Forma–1-ben a bizonyításra.

De Vries számára nem tartott sokáig az F1-es karrier Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

„Amikor valaki 10 verseny után kirúg egy versenyzőt, az bizonyítja, hogy

Az autósportban egy versenyző sorsát túl gyakran döntik el megérzések, egy kör vagy egy verseny eredménye alapján ahelyett, hogy a hosszú távú trendeket figyelnék. Ahhoz képest, hogy mennyi adatot használnak egy autó jobbá tételéhez, szinte egyáltalán nem törődnek ezzel a versenyző kiválasztásánál" – idézte a Racingline a szintén Forma–E-bajnok Lucas di Grassit.

„Csak elképzelni tudom, milyen nehéz lehet ilyen gyorsan hozzászokni az F1-hez, és csak néhány tesztnap után azonnal teljesíteni.

– írta a szintén FE-bajnok Antonio Felix da Costa.

„Sosem hittem volna, hogy ilyen hamar véget ér ez Nyck számára.

– nyilatkozta a honfitárs Giedo van der Garde, aki korábban a Caterham pilótája volt az F1-ben, majd már a Sauber színeiben egy jogi vita után kellett távoznia a sportágból. – Emlékszem, amikor az én karrierem váratlanul véget ért, egy ideig egy méternyi autóversenyzést sem voltam képes megnézni. De ne feledjük, hogy