Egy lángoló autó és a megszakított verseny sem tudta megakadályozni Verstappen silverstone-i győzelmét

auto-prix Horizontal, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen drives during the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 9, 2023. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen különösebb erőlködés nélkül nyerte meg sorozatban a hatodik, szezonbeli nyolcadik futamát, miután könnyedén diadalmaskodott a Forma-1-es Brit Nagydíjon. A McLaren pilótája, Lando Norris lett a második, míg Lewis Hamilton végzett a harmadik helyen. A két Ferrari éppencsak befért a pontszerző helyekre.

A futamok számát tekinte Forma-1-es rekorder Brit Nagydíjból vasárnap már a 74.-et rendezték, és a 73. alkalommal a motorsport egyik legendás pályáján, Silverstone-ban, ahol 1950. május 13-án az első F1-es nagydíjat rendezték.

Az időmérő hozott is meglepetést meg nem is. Max Verstappen volt a leggyorsabb - idén már hetedszer -, a holland azonban csak az utolsó pillanatban vette el a pole pozíciót Lando Norristól. A McLaren brit pilótája ugyanis remekelt, de nem csak ő, hanem csapattársa, a harmadik legjobb időt autózó újonc Oscar Piastri is. A McLaren utoljára 2008-ban szerepelt ilyen jól Silverstone-ban, amikor Heikki Kovalainen szerezte meg a pole-t, csapattársa, Lewis Hamilton pedig megnyerte a futamot. A legszomorúbb pedig Sergio Pérez lehetett: a Red Bull mexikói versenyzője sorozatban az ötödik alkalommal nem jutott be a Q3-ba, ezúttal csak a 15. helyről rajtolhatott.

A rajt

Lando Norris remekül kapta el a rajtot, legyorsulta Verstappent, akit Piastri is megelőzött egy pillanatra, de a holland aztán visszavette a második helyet.

Az újonc ausztrál azonban az első körben még nagyon keményen támadta a vb-címvédő hollandot. Kicsiel hátrébb annyi volt a fontos változás, hogy George Russel befurakodott Charles Leclerc és Carlos Sainz közé. Hamiltonnak volt egy kis pályaelhagyása, Pérez maradt a 15., míg Alex Albon visszacsúszott a nyolcadikról a tizedik helyre.

5. kör

Eddig kellett várni, hogy helyre álljon a "rend", azaz Verstappen visszavegye az első helyet, amit Norris különösebb ellenállás nélkül engedett át a hollandnak.

A McLaren rádióüzenete szerint nem kellett erősködni, fontosabb volt, hogy tartsák a dobogós pozíciót a narancssárga autók.

A mezőny közepének elején Hamilton szorongatta Alonsót, a brit láthatóan sokkal gyorsabb volt,

és a hetedik körben nagyon simán meg is előzte a spanyolt,

és Carlos Sainz nyomába eredt. A tizedik kör meghozta az első kiesést is, Esteban Ocon Alpine-ja adta meg magát. A hátsó Red Bullban Sergio Pérez nyomta a gázt, de a 12. körben még mindig csak 12. volt a mexikói, aki a következő körben lépett egyet előre, és megelőzte Lance Strollt.

13. kör

A csapatrádiókban mindenhol az eső volt a téma, ami a Red Bull szerint, ha lesz is, csak pár percig fog tartani, és nem lesz komolyan vizes a pálya. Verstappen mindenesetre igyekezett minél nagyobb előnyt felépíteni, és a 14. körben már 2,5 másodperccel vezetett Norris előtt. A holland a rádióban arra panaszkodott, hogy meggyűlik a baja a hirtelen széllökésekkel.

16. kör

Sergio Pérez ráérzett a versenytempóra, nagyon simán előzte meg Alex Albont a Stowe-ban. Az élen senki nem zavarta Max Verstappent és a két McLarent a második és a harmadik helyen.

19. kör

Némileg váratlanul a közepes keverékeken rajtoló Leclerc vágott ki a boxba, és kemény gumikat kapott, ami a verseny harmadánál kicsivel kockázatos változtatásnak tűnt, és látszott is, hogy nem tud olyan tempót menni, mint a lágy abroncsokon lévő riválisok.

A monacói kiállásával Hamilton feljött a hatodik helyre, és látványosan gyorsabb volt, mint az előtte autózó Sainz.

24. kör

Hamilton egyre közeledett Sainzhoz, miközben egy sötét borulás a pályához közeledett egyre inkább, de miután Nagy-Britanniában voltunk, ez nem sokat jelentett, lévén volt, ahol még vígan sütött a nap. A McLaren boxában Norris gumijaiért aggódtak, de a brit megnyugtatta a mérnököket, hogy minden a legnagyobb rendben. A 26. körben a Hangár egyenes végén Leclerc simán megelőzte Strollt, a Stowe-ba már a ferraris kanyarodott be előbb.

Féltávnál a sorrend:

29. kör

Russell ment ki a boxba a lágyakat közepesre cserélni, és lassan a mezőny minden tagja elkezdett cserélgetni. A McLarenek is kezdtek lassulni. Pérez is kiment lágy gumikért, jócskán fel is gyorsult a mexikói alatt a Red Bull. A 32. körben Russell nagyon könnyedén előzte meg Leclerc-t.

33. kör: Megint a Haasszal van a baj

Az amerikai csapat és Kevin Magnussen miatt állt az időmérő, és megint a dán miatt kellett virtuális biztonsági autót beküldeni, miután kigyulladt alatta a Haas.

Verstappen, Norris, Hamilton és Albon is kihasználta a kvázi leállást, és kiment lány abroncsokért, amivel az újraindulás után sokkal gyorsabbak lettek, mint a riválisok. A McLaren mindkét pilótája meglepetésre kemény abroncsot kapott, amivel nem kis kockázatot vállaltak a wokingiak, mert az egész mezőny lágy, vagy közepes gumikon volt, kivéve Pérezt, aki egy használt keményen gurult.

39. kör: Jöhet egy sprint futam

Végre eltakarították Magnussen kocsiját, és újraindították a futamot.

Max Verstappen nem is várt semmire, azonnal meglépett a mezőnytől. A két McLaren szenvedett a kemény gumikon, Norrist Hamilton, Piastrit pedig Russell gyötörte. A 40. körben a második helyért volt egy jó kis Norris-Hamilton csata, amit a McLaren pilótája nyert, de a 41. körtől fontos volt, hogy 1 másodpercen kívül tartsa Hamiltont, ekkor ugyanis már ismét lehetett DRS-t használni az előzésekhez.

44. kör: Sainz fekete pillanatai

A spanyolt három kanyaron belül előbb Pérez, majd Albon és Leclerc is megelőzte, Sergio Pérez pedig már a hetedik volt ezze. A következő körben még Pierre Gasly is "bekóstolta", őt viszont már visszaelőzte a Ferrari. Gasly kocsijának nem tett jót a pályát sokadjára elhagyó Lance Strollal való találkozás, a kanadai telibe találta az Alpine-t, amiek eltört a jobbhátsó futóműve, és be is kellett fejeznie a versenyt.

48. kör

Miközben azon merengünk, hogy az ötödik helyen autózó Russell kapott egy utolsó figyelmeztetés, Pep Guardiola után egy újab F1-en kívüli celeb tűnt fel a képernyőn: a popsztár Shakira látványában gyönyörködhettünk.

Az 50. kör elején Lance Stroll kapott öt másodperces büntetést ütközés okozásáért - tulajdoképpen olcsón megúszta.

52. kör: Max Verstappen nyerte a Brit Nagydíjat

Sorozatban a hatodik, összességében az idei nyolcadik futamot is a kétszeres világbajnok, címvédő holland versenyző nyerte, akit tulajdonképpen ezúttal sem tudtak megszorongatni. A második helyen Lando Norris (McLaren), míg a harmadikon Lewis Hamilton (Mercedes) végzett.

A további pontszerzők: Piastri, Russell, Pérez, Alonso, Albon, Leclerc és Sainz.