Sergio Pérez mintha el lenne átkozva az időmérőkön

auto-prix Horizontal
Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez gets ready for the third practice session ahead of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 8, 2023. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorozatban ötödik alkalommal nem jutott be az időmérő harmadik fordulójába a Red Bull mexikói pilótája, Sergio Pérez. Ezúttal szerencséje sem volt, és részben jogosan háborgott.

"A péntekjei és a vasárnapjai nagyszerűek, a szombatok viszont katasztrofálisak" – idézi Christian Hornert, a Red Bull csapatfönökét az M4 Sport oldala, aki egyik pilótáját, Sergio Pérezt jellemezte így.

Horner ekkor még nem tudta, hogy a mexikóit üldöző átok, ezúttal is keresztbe tesz a versenyzőnek, aki sorozatban az ötödik versenyhétvégén nem tudott bejutni az Q3-ba, azaz az időmérő utolsó, döntő szakaszába. Pérez időmérős eredményei az elmúlt öt versenyhétvégéről: 20., 11., 12., 15., 16. - mindez a mezőny legjobb autójával.

A Brit Nagydíjon legalább volt mire fognia, hogy már az első etapból sem tudott továbbjutni. Remekült ment ugyanis a nedves aszfalton, csakhogy 3 és fél perccel a Q1 zárása előtt piros zászlóval félbeszakították az időmérőt, mert Kevin Magnussen autója rossz helyen robbant le. Pérez ekkor friss lágy gumikon volt, és a továbbjutást érő 15. helyen állt. Ha nem szakítják félbe az időmérőt, akkor egy bemelegítő kör után remek gyors kört futhatott volna.

Sergio Pérez értetlenül áll a történtek előtt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Csakhogy Magnussen autóját indokolatlanul hosszú idő alatt vitték le a pályáról (a Haas csak egyszerűen megállt a boxutca bejáratával szemben, úgyhogy annyi volt vele a munka, hogy fel kellett tenni egy trélerre), majd miután eltüntették az útból még további két percig váratták a mezőnyt. Így pedig éppen azok faragtak rá, akik siettek volna, köztük a boxutca kijárata előtt "toporgó" Pérez, aki így tíz percet állt egyre csak hűlő, azaz tapadását vesztő gumikkal.

Mire kimentek a pályára, az teljesen felszáradt, ő pedig hiába javított sokat, és állt az élre, az utána jövők szinte kivétel nélkül gyorsabbak voltak nála, így végül a 16. helyre zuhant és a Q2-be sem jutott be.

"Borzalmas! Borzalmas edzés!" – mondta komor arccal Pérez a kiesése után.

A gumimelegítés jellemző gyenge pontja az esős körülmények között, amit Pérez is elismert. „Nagyon frusztráló ez, mert erős péntekünk volt, az autó kellően gyors volt, de megfizettünk. Ilyen nehéz körülmények között küszködök leginkább az autóval. Rá kell jönnünk, hogy miért" – magyarázta az F1 riporterének.