Vágólapra másolva!
A 2022-es Forma–1-es szezonban a Brit Nagydíj első körében környezetvédő tüntetők behatoltak a silverstone-i pályára és leültek az aszfaltra, miközben a versenyautók száguldoztak mellettük. Egybehangzó sajtóértesülések szerint az idei futamon is várható hasonló akció.

Mint ismert, a silverstone-i futam első körében a Wellington-egyenesben néhány tüntető berohant a pályára. Később kiderült, hogy az akció résztvevői a Just Stop Oil nevű, az olajhasználat leállítását követelő aktivistacsoport tagjai. Bár a pilóták akkor már lelassítottak, hiszen Csou Kuan-jü hatalmas balesete miatt félbeszakították a futamot, a demonstráció így sem volt veszélytelen.

George Russell, a Mercedes pilótája elmondta, hogy szeretne nyílt beszélgetést folytatni a tiltakozókkal, mielőtt azok valami vakmerő dolgot csinálnának.

„Bízunk a Forma-1-ben és Silverstone-ban.

- mondta Russell, aki a a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) igazgatója.

„Mindannyian nyitottak vagyunk és szabadon elmondhatjuk a véleményünket,

de ezt egy élő F1-es pályán tenni elég felelőtlen dolog, és nem szabadna veszélyesnek lennie. Nem csak a tüntetőkre nézve, hanem a versenyzőkre és a marshalokra is,

akik potenciálisan emberek után futnak" - tette hozzá a brit pilóta.

Russell hozzátette, hogy szeretné, ha a tiltakozók megnéznék, mit tesz a Forma–1 a fenntarthatóság szempontjából, mivel a sorozat ígéretet tett arra, hogy 2030-ra eléri a nettó szén-dioxid-kibocsátás nulláját.

George Russell (jobbra) a versenyzők érdekvédelmi szervezetének igazgatója Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Az FIA nemrég azt is bejelentette, hogy minden F1-es csapat elérte a háromcsillagos környezetvédelmi akkreditációt, ami az irányító testület legmagasabb szintű környezetvédelmi fenntarthatósági elismerése.

„A jövőben száz százalékban fenntartható üzemanyagokra fogunk áttérni, hatalmas erőfeszítéseket teszünk a fenntarthatóság érdekében, és úgy gondolom, hogy csak

" – tette hozzá George Russell, a Mercedes pilótája.