Az FIA 12 időbüntetést osztott ki, változott az Osztrák Nagydíj végeredménye

F1 Grand Prix of Austria Austria GP 10th round Formula 1 World Championship Red Bull Ring Spielberg Osterreich 02/07/23 motorsport F1 racing F1 drivers sports competition F1 championship racing circuit fast cars auto racing high speed racing track motorsp
Carlos Sainz lett az Osztrák Nagydíj legnagyobb vesztese
Vágólapra másolva!
Ahogy azt korábban megírtuk, megóvta a Forma-1-es Osztrák Nagydíj végeredményét az Aston Martin, ugyanis néhány versenyzőt nem büntettek meg azért, mert nem tartotta be a pályahatárokat. Az FIA az utólagos vizsgálata során végül 83 köridőt törölt ki és kiosztott 12 büntetést, ezt pedig rendesen megváltoztatta a futam végeredményét.

A versenybírók pedig befogadták a kérvényt, majd a négytagú versenybíróság közleményt adott ki, mely szerint a 71 körös futam alatt kiosztott büntetések tükröződni fognak a végeredményben, amely így még nem tekinthető hivatalosnak.

Az óvás lényege az, hogy az Aston Martin szerint néhány pilóta nem kapott megfelelő büntetést a pálya határok be nem tartása miatt, azaz rendszeresen letértek a pályáról. Ezért amúgy szinte mindenkit megbüntettek, 100-nál is több kört töröltek a vétségek miatt. Többek között Lewis Hamilton és Carlos Sainz is kapott öt másodperces büntetést.

A versenyirányításnak több mint 100 törölt körrel kellett foglalkoznia a futam alatt, így a futam végeztével az volt a feladata, hogy ezeket egyesével egyeztesse a kiszabható büntetéssel, valamint annak alkalmazásával.

Az FIA végül felülvizsgálta a kimaradt eseteket, és két dokumentumot is kiadott az eredményről. Elsőként listázták azt a 83 időeredményt, amit pályaelhagyás miatt töröltek, ez után pedig 12 időbüntetést osztottak még ki a futam után, ami nyolc versenyzőt érint.

Carlos Sainz lett az Osztrák Nagydíj legnagyobb vesztese Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A legnagyobb vesztes így a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz lett, aki a negyedik helyről a hatodik pozícióba csúszott vissza, ellenben a brit Lando Norris és spanyol Fernando Alonso egy-egy pozíciót nyert.

A büntetések listája:

  • Carlos Sainz – 10 másodperc
  • Lewis Hamilton – 10 másodperc
  • Pierre Gasly – 10 másodperc
  • Alexander Albon –10 másodperc
  • Esteban Ocon – 5 másodperc
  • Esteban Ocon – 10 másodperc
  • Esteban Ocon – 5 másodperc
  • Esteban Ocon – 10 másodperc
  • Logan Sargeant – 10 másodperc
  • Nyck de Vries – 10 másodperc
  • Nyck de Vries – 10 másodperc
  • Cunoda Juki – 5 másodperc

A büntetések eredményeképpen az Osztrák Nagydíj végeredménye alaposan megváltozott. A dobogón nem történt változás, azonban Lewis Hamilton a hetedik helyről visszacsúszott a nyolcadikra, míg csapattársa, George Russel végzett a hetedik helyen. A pontszerzők között Pierre Gasly és Lance Stroll is helyet cserélt, a kanadai előrelépett a helyre, a francia pedig a 10. helyen végzett.

A pontszerző top 10 hivatalos sorrendje:
1. Max Verstappen
2. Charles Leclerc
3. Sergio Pérez
4. Lando Norris
5. Fernando Alonso
6. Carlos Sainz
7. George Russell
8. Lewis Hamilton
9. Lance Stroll
10. Pierre Gasly

Helyezés Versenyző Csapat Pont
1. Max Verstappen Oracle Red Bull Racing 110
2. Sergio Pérez Oracle Red Bull Racing 85
3. Charles Leclerc Scuderia Ferrari 76
4. Carlos Sainz Jr. Scuderia Ferrari 69
5. Lando Norris McLaren F1 Team 58
6. Oscar Piastri McLaren F1 Team 38
7. George Russell Mercedes-AMG 33
8. Fernando Alonso Aston Martin Aramco F1 Team 31
9. Lewis Hamilton Mercedes-AMG 19
10. Lance Stroll Aston Martin Aramco F1 Team 9
Teljes lista