Max Verstappen óriási fölénnyel nyerte az Osztrák Nagydíj sprintfutamát

Horizontal
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates after the sprint at the Red Bull race track in Spielberg, Austria on July 1, 2023, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Osztrák Nagydíj szombaton rendezett sprintfutamát.

A 25 éves holland pilóta mögött csapattársa, a mexikói Sergio Pérez ért célba másodikként, míg a harmadik helyen Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője zárt az esős körülmények között, nedves aszfalton kezdődő viadalon.

A rajtot követően az első körben szinte végig nagyot küzdött egymással a két Red Bull-versenyző: előbb a második helyről startoló Pérez volt a jobb, megelőzte Verstappent, aki viszont néhány kanyarral később visszavette tőle a vezetést. Csatájuk közben nevető harmadikként Nico Hülkenberg (Haas) jött fel másodiknak, így egy kör után Verstappen, Hülkenberg, Pérez volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje.

A 12. körben Pérez megtámadta és simán megelőzte Hülkenberget, így feljött másodiknak, miközben Verstappen előnye az élen már több mint 10 másodperc volt a közvetlen üldözőkhöz képest. Hülkenberg néhány körrel később a harmadik pozíciót is elveszítette, miután Sainz megelőzte, majd következett a két Aston Martin Lance Stroll, Fernando Alonso sorrendben, s a kanadai, valamint a spanyol is elment a Haas német versenyzője mellett, aki ezután a boxba hajtott kerékcserére.

A folytatásban nem történt jelentős változás, Verstappen sima sikert aratott, s a dobogós helyeken sem módosult a sorrend a leintésig, Hülkenberg viszont száraz pályára alkalmas gumikkal végül feljött a 6. pozícióba.

A spielbergi verseny az idei naptár második sprintfutamos hétvégéje, de a lebonyolítás az év elején a csapatokkal történt egyeztetést követően módosult. Az új rendszerben szombaton délelőtt külön időmérő edzést tartanak, amely a délutáni rövid viadal rajtsorrendjét határozza meg. A sprintfutamon az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat, a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 pontot.

A 71 körös Osztrák Nagydíjat vasárnap 15 órától rendezik, azon is Verstappen rajtol majd a pole pozícióból.

Végeredmény, Osztrák Nagydíj, sprintfutam (24 kör, 103,632 km, a pontszerzők):
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 30:26.730 perc
2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 21.048 másodperc hátrány
3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 23.088 mp h.
4. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 29.703 mp h.
5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 30.109 mp h.
6. Nico Hülkenberg (német, Haas) 31.297 mp h.
7. Esteban Ocon (francia, Alpine) 36.602 mp h.
8. George Russell (brit, Mercedes) 36.611 mp h.