A Red Bull főnöke szerint nagy hülyeség Hamilton újabb ötlete

auto-prix Horizontal
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates his second place on the podium after the Spanish Formula One Grand Prix race at the Circuit de Catalunya on June 4, 2023 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona. (Photo by Lluis GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nagy szabályalkotó lázban ég, most éppen azzal állt elő, hogyan lehetne csökkenteni a hosszú távon kialakuló dominanciát a Forma-1-ben.

A Forma-1-ben mindig is voltak egy-egy időszakot uraló gyártók, csapatok. Volt többször Ferrari-korszak, de volt, hogy a McLaren, a Williams vagy éppen a Mercedes volt magasan a riválisok fölött. Most pont a Red Bull van soron (ismét), és ez nagyon fáj a vilábajnoki címért egyre kisebb eséllyel nyújtózkodó Hamiltonnak. A britnek azonban van terve arra, hogy akadályozhatná meg a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIA) a hosszúra nyúló domináns időszakokat.

Az Osztrák Nagydíj sajtónapján állt elő az ötlettel, miszerint szabályt kellene hozni, hogy, mondjuk, augusztus 1. előtt egyetlen csapat se kezdhessen bele a jövő évi autója fejlesztésébe, így senki nem kerülhetne a fejlesztés terén lépéselőnybe a többiekkel szemben.

Lewis Hamilton minden eszközt megragdna, hogy végre ismét a dobogó tetején állhasson Forrás: AFP/Lluis Gene

Az idei első nyolc verseny mindegyikét megnyerő Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nemcsak azonban egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy szükség van-e egy újabb beavatkozásra a költségplafon és a fejlesztési idők hendikepes korlátozása (minél előrébb van egy csapat a pontversenyben, annál kevesebbet használhatja a szélcsatornát a szezon második felében) mellett, ahogy arról sincs, hogy Hamilton ötlete egyáltalán átültethető a gyakorlatba.

– mondtanémi éllel, arra utalva hogy Hamilton hatszor lett világbajnok annak köszönhetően, hogy a Mercedes dominanciája 2014 után 8 évig elhúzódott, de akkoriban ez nem zavarta az angolt.

"Ezt nagyon nehéz lenne felügyelni. Hogy a francba mondhatnák azt, hogy jó, augusztus elseje van, gyerünk? Hogyan akadályozod meg, hogy bárki dolgozzon a következő autón?" - tette fel a kérdést az osztrá csapat irányítója.

Horner szerint nem új szabályokra van szükség, hanem éppen ennek az ellekezőjére: állandóságra, stabilitásra és kiszámíthatóságra.

– utalt a nagy szabályváltozásra, melynek keretében a motorok és az autók is jelentősen átalakulnak.