Különleges okból készül még több szombati futamra az F1, már a helyszínek is megvannak

Forma-1, Las Vegas 2022, utcai parádé, Red Bull, Caesar's Palace
Attendees view a Formula 1 racing team car from Oracle Red Bull Racing during the Formula 1 Las Vegas Grand Prix Launch Party at Caesars Palace, in Las Vegas, Nevada, on November 5, 2022. - The inaugural Las Vegas F1 Grand Prix will take place November 16-18, 2023. (Photo by WADE VANDERVORT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legutóbbi, spanyolországi ülésén tárgyaltak a jövő évi versenynaptárról is. Az F1-vezér Stefano Domenicali korábban említette, hogy 24 futamos szezont terveznek, de most az is kiderült, hogy ezek között több szombati versenynap is lesz.

Idén a Las Vegas-i Nagydíjon próbálja ki a Forma–1 a helyi idő szerint szombati futamot, jövőre pedig még két helyszínen bevezetésre kerül ez a módosítás. A sajtóhírek szerint

a szezonnyitó Bahreini Nagydíjra március 2-án, a Szaúd-arábiai Nagydíjra pedig március 9-én kerül sor, amelyek szombatra esnek 2024-ben.

A küönleges módosítás oka az iszlám vallás, ugyanis

a Ramadán éppen március 10-án, vasárnap keződik, a Forma–1 pedig ezt tiszteletben tartva aznapra már nem tervez programot.

Bahreinben pedig azért váltottak szombatra, hogy meglegyen az egy hét a két nagydíj között. A két közel-keleti verseny mellett Las Vegasban is maradna a szombati időpont a futamot illetően, így így 1982 után lenne ismét három szombati verseny az F1-ben.

Jelen állás szerint a Bahreini Nagydíjon jövőre már szombaton láthatunk futamot Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

Noha arról szólnak a hírek, hogy a belgiumi és a hollandiai hétvége közül csak az egyik marad bent a naptárban, a 24 hétvége helyszíne a tervek szerint az idén megrendezésre kerülő 22 mellett az elmaradt kínai és imolai hétvégékkel egészülne ki. További változás lehet, hogy a Kínai Nagydíjat tavaszra tervezik, ahogy

a Japán Nagydíjat is átteszik az év első felére az utazás megkönnyítése céljából.

Forrás