Alonso elmondta, mi a baj a Forma-1-es autókkal

auto-prix Horizontal, Fernando Alonso
Second-placed Aston Martin's Spanish driver Fernando Alonso reacts on the podium after the Formula One Monaco Grand Prix at the Monaco street circuit in Monaco, on May 28, 2023. (Photo by Jeff PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Aston Martin 41 éves pilótája, Fernando Alonso szerint a Forma-1-es autók túlzottan nagy méretűek, és ez jelentősen megnehezíti a versenyzést.

Az utóbbi években nagy mértékben nőttek és súlyosabbá váltak az F1-es versenyautók, másfél évtized alatt mintegy 200 kilogrammal lettek nehezebbek, ez ellen pedig már a pilóták is felszólaltak. Az FIA és az F1 vezetése 2026-ban új szabályokat léptet életbe, amelyek között az autók tömegének csökkentése is kiemelt szerepet kap.

Az Aston Martin veterán sztárja, a kétszeres világbajnok Alonso örül a leendő újításoknak, ám szerinte a legnagyobb baj inkább az autók méretével van a versenyezhetőség, irányíthatóság szempontjából.

Fernando Alonso szerint az autók mérete okozza a legnagyobb gondot Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az előzések, a futamok első néhány kanyarjában zajló csaták során nehéz jól pozícionálni most az autót annak mérete miatt, nem pedig a tömege okán" - fejtette ki véleményét Alonso.

"Szerintem rendkívül nehéz lesz jelentősen csökkenteni a tömeget, mivel a hibrid erőforrások mindig nehezebbek lesznek, mint a normál motorok, továbbá a biztonság is sokkal fejlettebb ezeken az autókon.

Mindig is élmény és jó móka lesz könnyű autókat vezetni, de én úgy gondolom, inkább a méretük teszik nehezebbé a versenyzést" - írta meg a formula.hu, hogyan látja a problémát a spanyol pilóta.