A kétszeres F1-es világbajnok legenda szerint büszke lehet a Hungaroringre Magyarország

F1 Abu Dhabi Grand Prix Practice And Qualifying 1 McLaren abu dhabi auto cars championships fia formula formula 1 gp grand motorsport motorsports one prix racing sports uae united arab emirates williams world yas marina Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix Yas
Emerson Fittipaldi before the first practice ahead of the Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates on November 18, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Életében először járt Magyarországon a múlt hétvégén Emerson Fittipaldi, a Formula–1 kétszeres világbajnoka, aki a Hungaroringen versenyző fiát kísérte el a mogyoródi pályára. A 76 éves brazil legenda közvetlen volt a szurkolókkal, és örömmel adott interjúkat is. A politika világába belekóstoló Fittipaldi reagált arra, hogy hazánkban az ő nevével azonosítják a gyorshajtókat, és szerinte büszkék lehetünk arra, hogy az F1-nek ilyen régóta otthona a Hungaroring, mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva.

1972 és 1974 Forma-1-es világajnokának a neve a sportágban fogalom, Magyarországon pedig szállóige: a remek fizikai állapot mellett a gyorshajtókra is előszeretettel ragasztják rá a "Fittipaldi" nevet.

válaszolta kedélyesen a felvetésre Fittipaldi. – Szeretnék köszönetet mondani, amiért ezek szerint megkedveltek engem, csak arra kérem a magyarokat, hogy ne okozzanak balesetet, vezessenek biztonságosan!"

Fittipaldi elmondta, 16 éves fiának nincs könnyű dolga, hogy az apja nevével kell felállnia a rajtrácsra.

Ha így folytatja, elérhet a Formula–1-ig, egyértelműen ez a célunk, persze még sokat kell dolgoznunk."

Emerson Fittipaldi még mindig imádja a Forma-1 légkörét Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Fittipaldi elárulta, hogy az összes versenyhétvégére elkíséri a fiát, ami 76 évesen sem jelent megterhelést a számára.

"Még mindig élvezem ezt a világot, én a motorsportban érzem magam otthon. Lelkesen utazom új országokba, ismerek meg új embereket és kultúrákat, ez az életem része."

Fittipaldi életében először járt most Magyarországon, és beszélgetésünkkor azt tervezte, hogy a versenyek után nyakába veszi Budapestet.

"Itt vagyok ebben a gyönyörű országban, de még csak a repteret és a pályát láttam, mert egyből idejöttünk, a szállásunk sincs messze. Közel vagyunk Budapesthez, és biztos nem megyek el úgy, hogy nem néztem meg a várost."

A legendás bajnok ugyan soha nem versenyzett az 1986-ban átadott Hungaroringen, de véleménye azért van a magyar pályáról és a Magyar Nagydíjról.

"Én nem versenyeztem itt, de Emmo szereti a pályát, szerinte a Hungaroring nagy kihívást jelent. Látom, hogy zajlanak a munkálatok, amire szükség van.

Az itt élő emberek szeretik a motorsportot, ezért is nagyszerű, hogy itt lehetek köztük. Remélem, visszatérek még a Formula–1 miatt is!"