Pilótákat hátráltató szabályváltozást vezet be az F1 a Monacói Nagydíjon

Forma-1, Monacói Nagydíj, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Ferrari
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R), Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (C) and Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez (L) drive behind the safety car during a formation lap ahead of a delayed race start at the Monaco Formula 1 Grand Prix at the Monaco street circuit in Monaco, on May 29, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
A monacói versenyhétvégétől kezdve a pilótáknak jobban vissza kell venniük a sebességüket, amikor egy biztonsági autós fázis alatt dupla sárga zászlós jelzés van érvényben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a biztonság érdekében hozta meg a futamokra ezt a szabályt, amit eddig a szabadedzéseken és az időmérőkön használtak elsősorban a versenyzők. A versenyeken azonban eddig egy-egy lemaradást a safety car mögött büntetlenül be lehetett hozni a tempó növelésével, ám

ezentúl a pályák bizonyos részein lesz egy előre meghatározott sebességkorlát, amelyet nem szabad túllépni SC-fázis alatt.

Már a Monacói Nagydíjon életbe lép a szabályváltozás Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Emiatt kevésbé lehet előnyt szerezni majd a biztonsági autós időszak alatt annak, aki alapból nagy lemaradásban van, de az FIA szerint ezzel a pályán dolgozók és a pilóták számára is nagyobb biztonságot adnak.
„Ha egy pilóta áthajt egy dupla sárga zászlós szakaszon, ám egy másikon nem, akkor hátrányba kerül.

nyilatkozta Olivier Hulot, az FIA F1-es elektronikával foglalkozó részlegének vezetője.