Az imolai eső egy történelmi eltiltást is elmosott az F1-ben

auto-prix Horizontal
Alpine's French driver Pierre Gasly competes during the 2023 Formula One Australian Grand Prix at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 2, 2023. (Photo by Paul CROCK / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Azáltal, hogy eltörölték a hétvégére tervezett Emilia Romagna Nagydíjat, a büntetőpontok által leginkább veszélyeztetett Pierre Gasly megúszta, hogy egy esetleges büntetéssel eltiltsák a Monacói Nagydíjról.

Az Alpine francia pilótája jelenleg 10 büntetőpontnál jár, amivel listavezető ebben a rangsorban, és 12 pont szükséges az egyversenyes eltiltás kiváltásához – ilyen büntetést a rendszer bevezetése óta még senki nem kapott. Gasly már a tavalyi Mexikóvárosi Nagydíj óta komoly veszélyben volt, és az idei melbourne-i versenyhétvégén úgy tűnt, eltiltják az Azeri Nagydíjról, de végül nem kapott büntetést.

Pierre Gasly eltiltása egyre valószínűtlenebb, miután Monacóban csökken a büntetőpontjainak a száma Forrás: AFP/Paul Crock

Az eltiltás veszélye azonban csökken, ugyanis

az első pontjai május 22-ével elévülnek

(tavaly ugyanis ezen a napon okozott balesetet a Spanyol Nagydíjon), így a jövő heti Monacói Nagydíjra már csak 8 büntetőponttal érkezik.

Gaslynak július 10-én további 3 pontja évül el, majd októberben a maradék 5 is eltűnik, így hacsak nem követ el súlyos szabálytalanságot, valószínűtlen, hogy eltiltással kell szembesülnie a közeljövőben.

Gasly fölényesen vezeti a büntetőpontok ranglistáját, a második helyen 5-5 ponttal Lance Stroll és Alexander Albon áll.

Forrás