Vágólapra másolva!
Hivatalosan megnyitották a Balaton Park elnevezésű versenypályát Balatonfőkajáron, a létesítményben a Forma-1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül bármilyen autó- és motorsporteseményt meg tudnak rendezni.

A 4115 méter hosszú, 16 kanyart tartalmazó aszfaltcsík a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel az M7-es autópályától néhány kilométerre,

Budapesttől mindössze 85 kilométer távolságra helyezkedik el.

A Balaton Park Circuit nyitó sajtótájékoztatóján Gianpaolo Matteucci, a versenypálya igazgatótanácsának tagja elmondta, a létesítményt megálmodó és finanszírozó, magánbefektetőkből álló csoport minden tagja az első pillanattól fogva hitt abban, hogy ez a pálya megvalósítható.

"Ez a létesítmény a Nemzetközi Automobil Szövetség és a Nemzetközi Motorsport Szövetség által előírt legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelően lett megépítve, ennek köszönhető az is, hogy gyakorlatilag bármilyen versenynek otthont tud adni.

- mondta Matteucci. Hozzátette, a versenypálya a reményeik szerint a térség turizmusának új lökést ad, valamint jelentős szerepet játszik a munkahelyteremtésben is.

A pályát tervező Gulácsi Ferenc koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett jelen az eseményen, üzenetében úgy fogalmazott, valódi csapatmunka volt az aszfaltcsík kialakítása, a folyamat során pedig igyekeztek a versenyzők fejével gondolkodni.
"Elsősorban három szempontot vettünk figyelembe a tervezéskor, ezek pedig a biztonság, a fenntarthatóság, valamint a versenyzők irányába támasztott kihívás voltak" - fogalmazott a tervező.

A sajtótájékoztatón részt vett Giancarlo Fisichella háromszoros Forma-1-es futamgyőztes autóversenyző, aki elsőként ment végig az aszfaltcsíkon egy utcai Ferrarival.

Az ötvenéves pilóta elmondta, megtiszteltetés volt a számára, hogy ő próbálhatta ki elsőként a Balaton Park versenypályát, majd ismertette a legfőbb vezetéstechnikai sajátosságokat, illetve a pálya fontosabb tudnivalóit versenyzői szempontból.

- mondta az olasz pilóta.

Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit motorsport részlegének operációs vezetője ismertette, hogy 40 ezer négyzetméternyi paddock-terület áll a rendelkezésükre, a boxutcában 48 garázs található, és a legújabb, MyLapsX2 elnevezésű versenyirányítási rendszert használják.

"Rengeteg tervünk van még, ezzel a mai eseménnyel pedig a versenynaptárt is megnyitottuk.

- jelentette ki. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a Forma-1-hez, valamint a MotoGP-futamok megrendezéséhez további előírásoknak kell még megfelelniük, ugyanakkor az F1-et nem akarják "elhozni" a Hungaroringről, mert az a versenysorozat "oda tartozik".

Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere úgy fogalmazott, a térség felkészült arra, hogy nagyobb sporteseményeket fogadjon, a Balaton Park Circuit megépülése pedig nagy lökést ad az idegenforgalomnak.

Mindezek mellett a szállásadóink további vendégeket fogadhatnak majd, a helyi lakosoknak pedig munkalehetőséget is kínál a létesítmény" - mondta a polgármester.