Komoly változtatások a Forma-1-ben: jön a második időmérő

F1 Grand Prix of Australia Formula 1 Aus GP Australian Grand Prix Albert Park motorsport racing Horizontal F1 PREPARATIONS CAR RACING TRACK RACE
Két időmérő lesz a bakui sprintversenyen
Vágólapra másolva!
A Forma-1 vezetősége az Azeri Nagydíj menetrendjének módosítása mellett döntött, és hivatalosan is bejelentették, hogy két időmérőt rendeznek meg Bakuban.

Még az Ausztrál Nagydíj előtt felmerült annak lehetősége, hogy módosítják a sprinthétvégéket. Az F1-es bizottság aztán egyhangúlag megszavazta a javaslatokat, hogy a szombati szabadedzés helyett egy második időmérővel teszi produktívabbá a sprintfutamokat rendező hétvégék formátumát, a változtatásokat pedig kedden hivatalosan is jóváhagyta a Motorsport Világtanács és az FIA.

Két időmérő lesz a bakui sprintversenyen Forrás: NurPhoto via AFP/Morgan Hancock/NurPhoto/Morgan Hancock

Az eddigi lebonyolítás alapján a pénteki hagyományos kvalifikáció határozta meg a szombati 100 kilométeres verseny rajtsorát, míg a sprint végeredménye a vasárnapi hagyományos futam rajtfelállását volt hivatott eldönteni. A döntés értelmében viszont

egy rövidebb, de a hétvége többi részétől teljesen különálló versenyre kerül sor szombaton.

A pénteki első és egyetlen egyórás gyakorlást követő időmérő a vasárnapi verseny rajtsorát dönti el, míg a második szabadedzés helyét átvevő kvalifikáció a szombati 100 kilométeres sprintverseny rajtsorrendjét határozza majd meg.

Az időmérő a hagyományoshoz hasonlóan három részből fog állni, a Q1 18 helyett 12, a Q2 15 helyett 10, míg a Q3 12 helyett 8 percig tart. A versenyzők emellett fejenként 12 helyett 13 szett gumiból gazdálkodhatnak, és a sprintet megelőző kvalifikáció első két szakaszában a közepes, míg az utolsóban a lágy keverék használata lesz a kötelező.

A sprintfutamokon kiosztott pontok változatlanok maradnak, így az első nyolc helyezett kap csak pontot a 8-7-6-5-4-3-2-1 leosztásban.