Vágólapra másolva!
Kiderült mi okozta a Mercedes Forma-1-es csapatának brit versenyzőjének, George Russellnek a kiesését az Ausztrál Nagydíjon. A hiba miatt menthetetlenné vált az autó motorja, a fiatal pilóta pedig rajtbüntetésre számíthat a jövőben.

A brit pilóta számára katasztrofálisan alakult az Ausztrál Nagydíj, ugyanis egy rosszul időzített kerékcsere (első piros zászló) miatt elbukta a vezető pozícióját, majd a 17. körben füstölni kezdett az autó motorja és feladni kényszerült a versenyt. A rajt-célvonalat még át tudta szelni, de a bokszkijárat előtt kénytelen volt leparkolni a kocsit, amelynek hátuljából már lángok is felcsaptak. Ekkor a negyedik helyen állt, és bár nyilvánvalóan nem tudni, hogy a futam végi káoszból hogyan jött volna ki, könnyen lehet, hogy a meghibásodás 12 ponttól fosztotta meg a brit pilótát. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke közvetlenül a futam után kijelentette, hogy az egyik henger hibásodhatott meg, ám konkrétumokkal akkor még nem tudott szolgálni. Most azonban kiderült a hiba oka.

George Russell aligha ússza meg büntetés nélkül az évet Forrás: AFP/Simon Baker

A RacingNews365.com információi szerint a hiba egy olyan alkatrész miatt történt, ami nem része az erőforrásnak.

A motor ugyanis beszívta ezt az alkatrészt, aminek következtében bekerült az égési folyamatba, és tönkretette az egyik hengert.

Ennek pedig súlyos következményei lehetnek a szezonból hátralévő 20 futamra nézve a brit versenyző szempontjából. Russellre ugyanis vélhetően büntetés vár, mivel a belső égésű motor, a turbófeltöltő, a motorgenerátor - hő (MGU-H) és a kinetikus motorgenerátor használhatatlanná vált, márpedig mindhárom elemből legfeljebb hármat lehet felhasználni büntetlenül az idény során. Mivel még csak a negyedik futam következik, Russell aligha fogja megúszni a hátrasorolást a későbbiekben.