Kitilthatják a Forma-1-ből az Ausztrál Nagydíjon a pályára rohanó szurkolókat

auto-prix Horizontal
A szurkolók a futam közben rohamozták meg Hülkenberg autóját
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szervezői nem zárják ki, hogy kitiltják azokat a szurkolókat, akik az Albert Parkban rendezett futam vége előtt bementek a versenypályára.

A két piros zászlós megszakítást követően a verseny a safety car mögül gördülő rajttal ért véget. Néhány rajongó azonban áthatolt a kordonon, és bejutott a pályára, miközben több autó még a pályán volt, ráadásul, néhányan még Nico Hülkenberg lerobbant Haasát is megközelítették, amely az 2-es kanyarban állt meg, ráadásul még villogott rajta a piros fényjelzés is, amely azt jelzi, hogy a autó nincs biztonságos állapotban, és könnyen áramütés érhetett volna valakit.

A szervezők mostanra hat személyt azonosítottak, akiknek a fényképét átadták a Victoria állambeli rendőrségnek további vizsgálatok céljából.

Mielőtt azonban bármilyen szankciót kiszabnának, a szervezők szeretnének beszélni az említett személyekkel.

„Megvizsgáljuk, hogy milyen jogosítványokkal rendelkezünk mi és Victoria állam rendőrsége a nagy sporteseményekről szóló törvény alapján, amely szerint működünk, valamint a nagydíjról szóló törvény alapján" - magyarázta Tom Mottram, a rendezvény általános műveleti igazgatója az ausztrál médiának.

A szurkolók a futam közben rohamozták meg Hülkenberg autóját Forrás: AFP/Paul Crock

"Ha egyszer megnyíltak a zsilipek, sajnos ezzel együtt kell futni, és ennek megfelelően kell kezelni a helyzetet.

Nem szeretnék elhamarkodott következtetéseket levonni, amíg nem volt lehetőségünk beszélgetni velük" – tette hozzá Mottram.

A pályára rohanás után a szervezők beidézték a stewardokat, a szabálysértésről szóló jelentést pedig június végére fogják elkészíteni, és olyan szerveket is bevonnak, mint az FIA és Victoria állam rendőrsége.

Mottram kiemelte továbbá, hogy a koronavírus járvány után a szurkolók mentalitása megváltozott.

„Az első megállapításaink már most azt sugallják, hogy

Szeretnénk, ha a kultúrát kedvelők és a fiatal rendezvénylátogatók az esemény egészéért lennének ott, és nem csak a pályán zajló versenyekért. Szóval ez egy kétélű fegyver számunkra" – mondta Tom Mottram, az Ausztrál Nagydíj általános műveleti igazgatója.