Harminc éve teljesítette Ayrton Senna minden idők legfantasztikusabb első körét - videó

SENNAADL08 Horizontal F1 GRAND PRIX SPORT-ACTION
Brazilian Formula One champion Ayrton Senna in action 07 November 1993 during the Australian F1 Grand Prix in Adelaide. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Április 11-én volt harminc éve, hogy a brazil Ayrton Senna megfutotta a Forma-1 rajongói által minden idők egyik legfantasztikusabb első körének tartott doningtoni 4,02 kilométert.

Az 1993-as Forma-1-es idény harmadik, Európa Nagydíjnak elnevezett futamát az angliai Donington Parkban rendezték április 11-én. Anglia, április, nem is kell folytatnunk, hiszen mindenki tudja, hogy milyen lehetett az időjárás: változékony, mint a brit tavasz, de jobbára esős.

A futam is esőben rajtolt. Az első sorból a két Williams-Honda rajtolt: az első kockából a szezon kezdetén még háromszoros, a végén pedig már négyszeres világbajnok francia Alain Prost, mellőle pedig az egyik hazai sztár, az 1996-ban világbajnoki címet szerző Damon Hill.

Ayrton Senna támasztja az autóját az 1993-as Japán Nagydíj időmérője előtt Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A harmadik kockából a később hétszeres világajnok német legenda, a fiatal Michael Schumacher várta a zöld jelzést, és mellőle indult a háromszoros világbajnok brazil Senna. Csakhogy nem kapta el valami jól a rajtot, így a remekül reagáló osztrák Karl Wendlinger is befurakodott Senna és Schumacher elé a szakadó esőben. Egy-két kanyar kellett, mire a brazil ráérzett a körülményekre, és sorra vadászta le a riválisokat, méghozzá olyan tempóban, hogy az első kör végén már ő vezetett. Végül több mint egy perces előnnyel nyert Damon Hill előtt, aki egyszer tudta visszaelőzni, mégpedig a négy boxkiállás (az időjárás változása miatt kellett állandóan cserélgetni az abroncsokat) egyike során.