Súlyos vádakkal szembesült az Aston Martin a váratlan remeklés után

Forma-1, Aston Martin, Red Bull, Bahreini Nagydíj 2023, Max Verstappen, Lance Stroll
SAKHIR, BAHRAIN - MARCH 04: Max Verstappen (front) of Red Bull Racing and Lance Stroll (C) of Aston Martin competes in the Formula 1 Bahrain Grand Prix 2023 qualifying at Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain on March 04, 2023. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Elsősorban a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon Fernando Alonsóéknál is erősebb eredményeket elért Red Bulltól érkezett a kritika az Aston Martin irányába a futamot követően.

Az első verseny alapján egyértelműen az Aston Martin fejlődése a leglátványosabb a tavalyi szezonhoz képest, ez pedig máris felvetette a kérdést, hogy mi lehet a javulás oka.

A zöld autókon már a 2022-es idény második felében is a Red Bulléhoz hasonló oldaldobozok voltak találhatóak, ami már akkor sokaknak gyanússá vált.

A hirtelen fejlődést sokan az energiaitalosok korábbi 8, Aston Martinhoz igazolt mérnökének, köztük a technikai igazgatóvá vált aerodinamikai szakértőnek, Dan Fallows-nak tulajdonítják.

Verstappen és Stroll autója sok szempontból hasonlít egymásra Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

„Tény, hogy azt nem lehet kitörölni, ami Fallows fejében van és így a teljes koncepció lemásolása nem tilos. De vajon

– tette fel a költői kérdést Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

A szezonnyitó utáni sajtótájékoztatón Sergio Pérez is utalt arra, hogy az Aston Martin is valójában az ő autójukat másolja, hiszen Alonsót illetően mosolyogva megjegyezte, hogy „valójában három Red Bull-pilóta van a dobogón". Az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko szintén egyértelmű célzást tett.

Nemcsak Fallows került át az Aston Martinhoz, hanem mások is, és nyilván jó a memóriájuk" – mondta Marko.