Egészen megdöbbentően nyilatkozott Hamiltonról az F1 korábbi főnöke

Forma-1, Lewis Hamilton, Bernie Ecclestone, Mexikói Nagydíj 2015
MEXICO CITY, MEXICO - NOVEMBER 01: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP shakes hands with F1 supremo Bernie Ecclestone as he takes part in the drivers' parade before the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on November 1, 2015 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 korábbi jogtulajdonosa és vezetője, Bernie Ecclestone szerint Lewis Hamilton eddigi pályafutása alatt csak hat világbajnoki címet érdemelt volna. A 92 éves szakember ugyanakkor egyetlen vb-győzelmet sem vitatott el a szintén hétszeres világbajnok Michael Schumachertől. 

A GP Today beszámolója szerint Bernie Ecclestone a 2008-as szezonra utalt, melyet szerinte Felipe Massának kellett volna megnyernie, ehelyett azonban Lewis Hamilton szerezte meg élete első világbajnoki győzelmét. Abban az évben ugyanis Nelson Piquet Jr. szándékosan balesetet okozott a Szingapúri Nagydíjon, hogy így segítse futamgyőzelemhez csapattársát, Fernando Alonsót.

Abban a szezonban – Hamilton hivatalos első bajnoki címe – Nelson Piquet jr szándékosan balesetet szenvedett a Szingapúri Nagydíjon, és ezzel segítette a Renault csapattársát, Fernando Alonsót, hogy megnyerje a futamot. Az úgynevezett "crashgate" vagyis ütközésbotrány csak egy évvel később robbant, Ecclestone azonban beismerte, hogy tudtak az összeesküvésről, mégsem tettek semmit, hogy ne sodorják veszélybe a sorozat presztízsét.

Felipe Massa és Lewis Hamilton a 2008-as Sao Paulói futamon Forrás: AFP/Mauricio Lima

"Tudtuk, hogy mi történt, a rendelkezésre álló információk alapján ki kellett volna vizsgálnunk az ügyet, és el kellett volna törölnünk a Szingapúri Nagydíj eredményét.

Ebben az esetben Massa lett volna a világbajnok és nem Lewis Hamilton. Mégis úgy döntöttünk, hogy nem teszünk semmit.

Nem akartunk utólagos variálást, nem akartunk botrányt, meg akartuk menteni a sportot. És mivel az akkori szabályok szerint a világbajnokság eredményét nem lehet megváltoztatni a díjátadó után, így Hamilton megkapta a kupát, világbajnok maradt és minden le volt zárva" - idézi Ecclestone-t az F1 Insider.

Lewis Hamilton és Bernie Ecclestone 2015-ben Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Mark Thompson

"Még mindig nagyon sajnálom Massát emiatt. Megnyerte az évadzáró futamot a hazai versenyén, Sao Paulóban, mindent jól csinált. Megérdemelten lett volna világbajnok, de csalás miatt nem lett az övé, miközben Hamilton hatalmas szerencsével szerezte meg első vb-címét. Mindent másképp csinálnék a mai eszemmel. Ezért számomra továbbra is Michael Schumacher az egyetlen rekorder világbajnok a hét elnyert címével, még akkor is, ha a statisztikák mást mondanak" - folytatta Ecclestone.