Vágólapra másolva!
Martin Brundle, a Sky Sports Forma-1-es kommentátora komoly hasonlóságokat lát a Mercedes és Jürgen Klopp Liverpoolja között.

Brundle szerint a Mercedes Forma-1-es csapat egy hasonló átmeneti időszakon megy keresztül, mint az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Liverpool FC. A Mercedes 2011 óta az eddigi legrosszabb szezonját produkálta, mindezt úgy, hogy a hétszeres világbajnok Hamilton egyetlen futamot sem nyert, ilyen szégyen pedig még nem történt vele 16 éves profi pályafutása során.

Hamiltonnak a tavalyi volt pályafutása legrosszabb szezonja Forrás: AFP/Karim Sahib

A szezon kezdete előtt az új W14-es autóval kapcsolatos kezdeti optimizmus gyorsan elszállt a bahreini előszezoni tesztelések után, amikor a második napon kezelhetőségi és megbízhatósági problémák jelentkeztek.

Hamilton azt mondta, hogy "hegyet" kell megmászniuk ahhoz, hogy a szezon korai szakaszában a egy szinten legyenek a Red Bull-lal, miközben a brit pilóta arról is beszélt, hogy szeretné megszerezni a nyolcadik világbajnoki címét.

Az előszezoni tesztek után Brundle úgy véli, a Mercedesnél is megfigyelhető a változások mintája, csakúgy mint a Premier League-ben szereplő Liverpoolnál. A Vörösök Jürgen Klopp 2015-ös kinevezése óta középcsapatból a világ egyik legjobb csapata lettek. A Liverpool 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, 2020-ban pedig 30 év után nyerte meg ismét az angol bajnokságot.

A Liverpool hatalmas pofont kapott a Real Madridtól Forrás: AFP/Paul Ellis

Klopp csapatának az idei szezonban azonban rengeteg nehézséggel kell szembenéznie. Múlt héten a Liverpool hazai pályán szenvedett 5-2-es vereséget a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén, a bajnokságban pedig csak a hetedik helyen áll a csapat, és már az is kisebb csoda lenne, ha a szezon végén odaérne a BL-szereplést érő negyedik helyre.

A Liverpool igazgatótanácsban történtek változások, sok a sérült, és kulcsemberek is elhagyták a csapatot. Brundle szerint ez a folyamat a Mercedesnél is megfigyelhető, amely nemrég elvesztette stratégiai vezetőjét, James Vowlest, aki a Williamshez igazolt.

Martin Brundle a Sky F1-es szakértőjeként dolgozik Forrás: Getty Images for Tata Communications/2017 Getty Images/Dan Istitene

„Személycserék történtek, apró nüanszokon műlik a siker, és talán hiányzik az önbizalom is.

Ne feledjük, tavaly Max Verstappen a második futamig nem szerzett pontot, és mégis szétzúzta a mezőnyt. Gyorsan be kell szállniuk a versenybe, és rendezniük kell a dolgokat" - mondta Brundle, aki 1990-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt is.