Vágólapra másolva!
Ötletes megoldással rukkolt elő új autóján a Ferrari. A hírek szerint egyes riválisok ennek kapcsán máris felvették a kapcsolatot az FIA-val.

Ismerős, mégis újszerű trükköt szúrtak ki a szakavatott szemek a Ferrari SF-23-ason annak múlt heti bemutatóján.

A vörösök ugyan sötétítéssel igyekeztek elrejteni, ám így is kiderült, hogy autójuk oldalsó két – levélbedobót idéző – légbeömlő nyílása alatt, a fekete részen egy függőleges rést nyitottak meg.

Mindez akár egyfajta hűtőnyílás is lehetne, ám úgy tudni, ennél többről van szó - írja az M4 Sport.

A riválisok az FIA-hoz fordultak a Ferrari trükközése miatt Forrás: Twitter

A függőleges nyílást a csapat egy, a borítás alatt húzódó csatornán keresztül összekötötte az oldaldoboz tetején, a kádas mélyedés mellett,

a glória hátsó bekötési pontjánál elhelyezett kivezető nyílással, és ezzel tulajdonképpen egy S-csatornát hozott létre. Ilyen megoldás a korábbi autóknál az orron tűnt fel, ám azt a 2022-es új szabályokkal betiltották.

Az oldaldobozokban kialakított S-csatorna újszerű megoldás, és elsősorban a légáramlatok rendezését segíti. Az orrban elhelyezett S-csatornák az orrkúp csúcsán kialakított rés segítségével lényegében kiszívták az autó alól az áramlatokat, és azokat az orr tetejére irányították. A mostani megoldás hasonló célt szolgálhat:

a nagynyomású áramlatokat beeresztik a légbeömlő alatt, majd kiengedik felül, hogy segítsen rendezni az autó alja (diffúzor), valamint hátsó szárnya felé tartó áramlatokat, növelve ezzel a hátsó leszorítóerőt.

Az oldaldobozokban kialakított S-csatorna újszerű megoldás, és elsősorban a légáramlatok rendezését segíti. Forrás: Ferrari

Az olasz Formu1a.uno úgy tudja, hogy az FIA-hoz máris

beérkeztek a riválisok első kérdései, amikkel a Ferrari-trükkel kapcsolatban kérnek tisztázást. A vörösök meg vannak győződve arról, hogy az S-csatornájuk szabályos,

ám a szövetséghez intézett kérdések önmagukban még nem is jelentik azt, hogy az ellenfelek annak legalitását kérdőjelezik meg. Az efféle tisztázásokkal a csapatok gyakran plusz információkat próbálnak megtudni a megoldásról, illetve próbálják felmérni a lehetőségeiket.

Az olasz lap kiemelte, a speciális S-csatornát a költségvetési plafon korlátozásai mellett nem lesz könnyű csak úgy átvenniük a többieknek,

hiszen azzal a borítás alatt több dolgot is át kéne alakítaniuk, például a hűtőrendszert.