Kiderült, mennyi pénzt keresnek a Forma-1-es csapatfőnökök

Forma-1, Katari Nagydíj, Toto Wolff, Mercedes, Christian Horner, Red Bull
DOHA, QATAR - NOVEMBER 19: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talk in the Team Principals Press Conference during practice ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 19, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 legjobban kereső csapatfőnökei a sztárpilótákéhoz hasonló fizetést kapnak: a Mercedes és a Red Bull vezérei hatalmas összegeket tehetnek zsebre.

A Mercedes vezére, Toto Wolff a legjobban kereső csapatfőnök 16 millió eurós fizetésével, amelyhez akár 26 millió euró is hozzáadódhat bónuszként, ez így együttesen 42 millió euró, amely a pilóták közül második legjobban kereső Max Verstappen becsült fizetésével egyenlő.

A Red Bull főnöke, Christian Horner a második a sorban 12 milliós alapfizetéssel, amely 22 millióig elmelkedhet a bónuszokkal.

Érdemes hozzátenni, Wolff nem csupán csapatfőnök a Mercedesnél, hanem az istálló tulajdonjogának egyharmada is az osztrák üzletemberé.

Toto Wolff és Christian Horner a legjobban fizetett csapatfőnökök Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

A páros mögött némi meglepetésre Andreas Seidl a harmadik legjobban kereső, aki az Alfa Romeo új vezérigazgatójaként kap 8 millió eurót. A Ferrari tavaly év végén megszerzett szakvezetője, Fred Vasseur a negyedik helyen áll, és meglepően jól keres Günther Steiner is a Haasnál. A lista végén Franz Tost található, aki csupán egymillió eurót keres, annak ellenére, hogy 2006-os indulása óta vezeti a Toro Rosso/AlphaTauri csapatát.

A magas fizetések a költségsapka korszakában meglepőnek számíthatnak, valójában azonban a versenyzői bérekhez hasonlóan a három legjobban kereső alkalmazott fizetése nem számít bele a limitbe.

A csapatfőnökök fizetése 2023-ban:
1. Toto Wolff - Mercedes 16 millió euró, 26 millió euró bónusz
2. Christian Horner - Red Bull 12 millió euró, 10 millió euró bónusz
3. Andreas Seidl - Alfa Romeo 8 millió euró
4. Fred Vasseur - Ferrari 6 millió euró
5. Günther Steiner - Haas 5 millió euró
6. Mike Krack - Aston Martin 2,5 millió euró
7. Otmar Szafnauer - Alpine 1,6 millió euró
8. Andrea Stella - McLaren 1,6 millió euró
9. Franz Tost - AlphaTauri 1 millió euró
10. James Vowles - Williams 1 millió euró

Forrás