Kötelezővé tették az egyik leglátványosabb újítást a Forma-1-ben

Charles Leclerc sisakjában már eddig is volt kamera
Vágólapra másolva!
A látványos kameramegoldást már tavaly elkezdték használni néhány pilótánál. Immáron minden futamon és az edzések közben is láthatjuk majd a versenyzők szemszögéből a történéseket, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelezővé tette a sisakkamerák használatát a 2023-as idénytől.

A látványos kameramegoldást először a 2021-es Belga Nagydíjon próbálták ki, s eddig csak egy sisakgyártó cégnél (Bell) állt rendelkezésre a megoldás, az idei szezontól már az összes sisakmárka alkalmazhatja, miután az F1 beszállítói szerződést kötött a gyártóval, az olasz Racing Force Grouppal. Sőt, muszáj is lesz, mivel a 2023-as szabályokba belefoglalták a sisakkamera kötelező használatát.

A speciális kamera, amit a sisakba helyeznek, mindössze 1,43 grammot nyom (tavaly még 2,5 gramm volt), 8 milliméteres átmérőjű, és már megkapta az FIA szükséges jóváhagyását, vagyis kellően biztonságosnak minősítették.

Charles Leclerc sisakjában már eddig is volt kamera Forrás: Twitter

A sisakkamerán keresztül a közvetítések során a pilótafülkében ülve figyelhetjük a versenyzők kormánymozdulatait és fejmozgását, emellett arról is képet kapunk, mennyi mindent állítgatnak menet közben a kormányon.

Forrás