Kizárták a Ferrarit a 2026-os motorszállítók tárgyalásáról

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari
4 - GP ABU DHABI F1/2022 - DOMENICA 20/11/2022
Vágólapra másolva!
A Ferrarit kizárták a Forma-1 motorszállítóinak tárgyalásáról, miután az olasz istálló még mindig nem fogadta el hivatalosan a 2026-tól életbe lépő szabályokat.

Az új szabályok elfogadásának eredeti határideje 2022. október 15. volt, majd ezt meghosszabbították november végéig. Az újabb határidőre a mezőnyhöz 2026-ban csatlakozó Audi Formula Racing mellett az Alpine SAS, a Honda Racing Corporation, a Mercedes AMG High Performance Powertrains (HPP) és a Red Bull Powertrains (RBPT) fogadta el az FIA új szabályait.

A Ferrari SPA azonban nem volt hajlandó aláírni az új szerződést, mégpedig a Red Bull miatt. Az olaszok ugyanis furcsállották, hogy a Red Bull új szálítóként kiván beszállni a versenybe, miközben megvették a Honda egyik fejlesztését. Csakhogy időközben az osztrák istálló "bontatlanul" visszaküldte a csomagot a japánoknak, miután arra jutottak Milton Keynsben, hogy 2025-től a motorgyártást is saját kezükbe veszik.

Az F1-be belépő valamennyi beszállítónak nagyon szigorú teszteken kell átmenni, hogy megkapja a licencet, a Ferrarinál pedig nincsenek róla meggyőződve, hogy a Red Bull eleget tud tenni ezeknek a feltételeknek. Miután a Ferrari nem írta alá a 2026-os irányelveket, így, mint az közel három héttel később kiderült, nem is lehetett ott a december 15-i beszállítói egyeztetésen.