Vágólapra másolva!
87 éves korában a szicíliai Cefalúban meghalt Francesco Liberto, a Forma-1-ben és az autósportban csak a "bajnokok cipésze"-ként emlegetett olasz mesterember.

A "Ciccio"-nak becézett cipész 1964-ben a kor két híres sztárjának, Nanni Gallinak és Geki Russónak készítette első cipőit, melyek az akkoriban használt modelleknél jobban tartották a lábat, és sokkal strapabíróbbak voltak.

A jókezű mesternek gyorsa híre ment az autósport világában, amiben sokat segített az akkoriban legendás megbízhatósági versenynek tartott, Palermo környékén rendezett Targa Florio. Francesco Liberto így hamarosan olyan világsztárok cipőit készíthette el, mint Jackie Ickx, Niki Lauda, Ignazio Giunti, Carlos Reutmann vagy Clay Regazzoni. Niki Lauda és a Ferrari 1977-es világbajnoki címéért mások mellett neki is köszönetét fejezte ki Enzo Ferrari, a Scuderia alapítója.

A Ferrari mellett a Porsche Motorsport csapatával állt szoros kapcsolatban, az ő versenyzőik közül is számosnak készített cipőket, a stuttgarti gyár vezetősége pedig rendre meglátogatta őt a cefalúi tengerparti sétányon található műhelyében az évente megrendezésre kerülő, immár veteránautós találkozónak számító Targa Florio alkalmával.

A relikviákkal zsúfolásig teli legendás műhelyben minden betérő bőséggel kapott a mester végtelen számú történeteiből, miközben megcsodálhatta az F1 történetének legnagyobbjai (az új korszak sztárjai közül pl. Sebastian Vettel) által aláírt egyedi cipőket.

2013-ban szakértőként részt vette a Hajsz a győzelmért (Rush) című F1-es témájú mozifilm munkáiban, a többek között Niki Laudát és James Huntot szereplők az ő korhű, egyedi cipőiben taposták a gázt.