Karácsonykor mutatják be az F1 tragikus halált halt hőseiről készült dokumentumfilmet

Forma-1, 1980 Holland Nagydíj, Jean-Pierre Jarier, Nelson Piquet
Nelson Piquet, Jean-Pierre Jabouille, Gilles Villeneuve, Bruno Giacomelli, Mario Andretti, Jody Scheckter, John Watson, Didietr Pironi, Elio de Angelis, Ricardo Patrese, Jean-Pierre Jarier, Eddie Cheever, Nigel Mansell, Alain Prost, Brabham-Ford BT49, Renault RE20, Ferrari 312T5, Alfa-Romeo 179, Grand Prix of the Netherlands, Circuit Park Zandvoort, 31 August 1980. Nelson Piquet and Jean-Pierre Jabouille fight for the lead at the start of the1980 Grand Prix of Netherlands in Zandvoort. (Photo by Paul-Henri Cahier/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Torquil Jones filmrendező művének főszerepében a sportág történetének két legendája, Gilles Villeneuve és Didier Pironi állnak.

Jones már akkor megtervezte a filmet, amikor még nem volt elmélyülve a Forma–1-ben, azóta azonban teljesen beleszeretett a sportágba. A Villeneuve Pironi címre hallgató film főszereplőit nagyon különlegesnek tartja, akik a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb pilótái közé tartoztak, ám sosem sikerült megnyerniük a vb-címet.

Mindent kockára tettek versenyről versenyre – nyilatkozta Jones. – Számtalan idézet származik Didier-től, ahol nagyon költőien beszél a versenyzés és a sebesség élményéről.

Didier Pironi (balra) öt évvel élte túl Gilles Villeneuve-öt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei / Ronco

A kanadai és a francia pilóta egyaránt balesetben vesztette az életét. Villeneuve az 1982-es Belga Nagydíjon, a számos óriási karambolt (köztük a karrierje végét jelentő 1982-es Német Nagydíjon történtet) átélt Pironi pedig 1987-ben a Wight-sziget mellett egy motorcsónak-balesetben.

A két pilóta a Ferrarinál csapattárs volt, a viszonyuk pedig olyan jó volt, hogy mikor néhány héttel Pironi halála után a barátnője ikreket szült, a gyermekeket Didier-nek és Gilles-nek nevezett el.

A dokumentumfilmet december 25-én mutatják be Nagy-Britanniában.