Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megtiltotta a Forma-1-es pilótáknak, hogy engedély nélkül politikai tartalmú üzeneteket közvetítsenek az eseményein.

Az előző szezonban előfordult, hogy a brit Lewis Hamilton és a német Sebastian Vettel is nyíltan foglalt állást egy politikai témában.

Hamilton a Toszkán Nagydíjon egy "Tartóztassátok le a Breonna Taylort meggyilkoló rendőröket" feliratú pólót viselt, mellette pedig sokáig a Black Lives Matter-kampányt népszerűsítette.

Lewis Hamilton a dobogón a Toszkán Nagydíjon Forrás: AFP/Jennifer Lorenzini

Vettelt korábban már megbüntették, mert egy LMBTQ+ jogokkal foglalkozó pólót viselt, míg az év elején a kanadai hatóságokkal került összetűzésbe, amikor egy "Állítsátok meg a kátrányhomok bányászatot" feliratú pólóban érkezett a Kanadai Nagydíjra.

A FIA Hamilton mugellói megnyilvánulása után már szigorított a szabályain, most azonban frissítette a sportkódexét, azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a politikai tartalmú üzenetek közvetítését a saját színpadán.

Sebastian Vettel is régi motoros a Forma-1-ben Forrás: AFP/Ben Stansall

A szövetség szabálysértésnek minősíti, ha egy részvevő politikai, vallási és személyes nyilatkozatokat tesz vagy mutat meg, vagy olyan megjegyzést tesz, ami megsérti az FIA alapszabályában hirdetett semlegesség alapelvét. Efféle megnyilvánulásokra az FIA által rendezett nemzetközi versenyeken csakis külön engedéllyel lesz mód a jövőben.

A sportkódexben szereplő szabálysértések többsége akár futamoktól való eltiltással és 250 000 eurós pénzbírsággal is büntethetőt, bár ezekre a konkrét szabálysértésekre vonatkozóan nem adtak ki iránymutatást.