Eldőlt, hol rendeznek F1-es sprintfutamot 2023-ban

Forma-1, Sao Paiéó-i Nagydíj 2022, rajt, szombat
Haas F1 Team's Danish driver Kevin Magnussen leads the pack after the start of the sprint qualifying at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 12, 2022, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt szezonoktól eltérően 6 helyszín – az azerbajdzsáni, az ausztriai, a belgiumi, a katari, az amerikai és a brazíliai versenyhétvége – programja is megváltozik majd a jövő évi szezonban, ráadásul a sprintversenyek során egyes szabályok is módosulnak.

Az ilyen típusú versenyek még sprintkvalifikáció néven a 2021-es szezonban mutatkoztak be a sportágban. A pénteki első szabadedzés után következik az időmérő, majd szombaton a második gyakorlást követően ennek megfelelően következik a sprint, amely végeredménye dönti el a vasárnapi nagydíj rajtrácsát.

Tavaly még csak az első három helyezett kapott pontot a silverstone-i, a monzai és az interlagosi sprinten, idén már az első nyolcnak osztottak pontokat Imolában, Spielbergben és Sao Paulóban.

A szakág egyeduralkodója Max Verstappen, aki a két brazíliai sprintet leszámítva a többit megnyerte, és azokon is egy 2. és egy 4. helyet ért el. Noha a hollandnak és több riválisának nem ez a kedvenc műfaja, a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetősége úgy döntött, hogy 2023-tól megduplázza a sprintfutamok számát, szerdán pedig az is eldőlt, hogy mikor és hol lesznek a versenyek.

Április végén az Azeri Nagydíj, július elején az Osztrák Nagydíj, július végén a Belga Nagydíj, október elején a Katari Nagydíj, október végén az Amerikai Nagydíj, november elején pedig a Sao Pauló-i Nagydíj kapta meg a lehetőséget.

A formátum és a hétvége lebonyolítása 2023-ban is marad az idén megszokott, ám a csapatok juttatása növekedni fog:

míg 2021-ben 100 ezer, 2022-ben 150 ezer extra dollárt kaptak az istállók az esetleges károk javítása végett, addig jövőre ezt jelentősen megnövelve, 400 ezer dollárban részesülnek,

amely jelentősen segíthet majd a költségkeretek betartásában.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!