A Ferrari és a Red Bull elérte a célját: az FIA kirúgta az exmercedeses vezetőjét

Forma-1, Monacói Nagydíj, Christian Horner, Mattia Binotto
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 29: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto on the grid ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 29, 2022 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem egészen fél évvel a kinevezése után távozik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) főtitkári posztjáról Shaila-Ann Rao, akit az idei szezon két élcsapata többször is kritizált az elmúlt időszakban.

Rao – aki a pozíciót júniusig betöltő Peter Bayer helyén lett a sportért felelős főtitkára –

a múltban a Mercedes Forma–1-es csapatának jogi igazgatója és Toto Wolff különleges tanácsadója volt,

előtte pedig az FIA-nál is dolgozott jogi igazgatóként. A szervezet egy közleményben jelezte, hogy Rao annak ellenére távozik a főtitkári pozícióból és az FIA-tól, hogy „sikeresen teljesített az átmeneti időszakban, és értékes segítséget és támogatást nyújtott az FIA elnökének, valamint a szövetségnek".

Mindkét csapatfőnök többször is kifejezte nemtetszését Raót illetően Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Az FIA tagjai nevében szeretném megköszönni Shaila-Ann-nek a felbecsülhetetlen munkáját, amit megbízott főtitkárként nyújtott ebben a fontos időszakban – nyilatkozta Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke, majd hozzátett egy kritikus mondatot. –

Az utolsó mondat azért volt kiemelten fontos, mert Raót a kinevezése óta folyamatosan támadták – különösen a Ferrari és a Red Bull részéről –, amiért a Mercedestől érkezett a szervezethez. Ezek a hangok erősödtek, miután a Belga Nagydíjtól kezdve az FIA bevezetett egy olyan szabályozást a padlólemezeket illetően, amitől az addig a pattogás jelenségétől legjobban szenvedő Ezüstnyilak fejlődését lehetett várni.

A Red Bull szerint Raónak volt köszönhető továbbá az is, hogy a hivatalos bejelentésnél hamarabb kiszivárgott a bikások és az Aston Martin 2021-es költségkeret-átlépése.