Irtózatosan drága volt az Aston Martin hibája

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Valtteri Bottas, Alfa Romeo, Lance Stroll, Aston Martin
18 STROLL Lance (can), Aston Martin F1 Team AMR22, 77 BOTTAS Valtteri (fin), Alfa Romeo F1 Team ORLEN C42, action during the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2022, 22nd round of the 2022 FIA Formula One World Championship from November 18 to 20, 2022 on the Yas Marina Circuit, in Yas Island, Abu Dhabi - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel úgy érzi, a taktikai baklövéssel eldobták a jobb pozíciót a konstruktőri értékelésben. Az Alfa Romeo mindent arra tett fel, hogy akadályozza az Aston Martinokat a jobb eredményben.

Az első két helyen végző pilótának bevált az egykiállásos boksztaktika Abu-Dzabiban, viszont többek között az utolsó futamát teljesítő Sebastian Vettelnek nem. A kétszer kereket cserélő csapattársa, Lance Stroll megelőzte, 8. lett, ő pedig csak annak köszönhetően szerzett pontot a 10. helyen, hogy kiesett Lewis Hamilton.

Vettel a táv első részében előrébb haladt ennél a pozíciónál, így érthetően nem tetszett neki a haditerv. „A lehető legrosszabb stratégiát választottuk. Hátrafelé estem, de keményen hajtottam, mindent beleadtam" – nyilatkozta.

Vettel taktikája közel sem volt ideális az utolsó versenyén Forrás: Glenn Dunbar

Csapata pontszámban ugyan utolérte az Alfa Romeót, de a legjobb helyezések összevetése miatt alulmaradtak az értékelésben. (Valtteri Bottas 5. lett Imolában, a zöldek legjobb eredménye három 6. hely volt.)

Ennek anyagi vonzata az, hogy ellenfelük 10-12 millió dollárral több pénzt kap a szereplésért.


Az Aston Martin azzal vigasztalódhat, hogy mivel hátrébb végzett a tabellán, némileg több időt tesztelhet a szélcsatornában.

Trükközött az Alfa Romeo

Az Alfa Romeo mindent bevetett, hogy ha önerőből nem is tudja legyőzni Vetteléket, legalább kisiklassák őket annyira, hogy ne gyűjtsenek elegendő pontot az előzéshez. Ez azzal sikerült, hogy Csou Kuan-jü egy elévágással megelőzte a németet, Bottas etapját pedig a kelletténél hosszabbra nyújtották, hogy akadályozzák Lance Strollt.

Azonos pontszámmal végzett a két csapat, de az Alfa Romeót rangsorolják előrébb Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden / Dppi

„Nem volt elég jó a tempónk. A stratégiámmal a védekezésre rendezkedtünk be – ismerte el Bottas. – Amikor a zöld autók utolértek, játszani akartunk velük."

Csou megerősítette, hogy „Valtterivel egy extrém kockázatos taktikát kellett megpróbálnunk", és nála szintén mindent arra tettek fel, hogy kibabráljon az Aston Martinokkal. „Bár még frissek voltak a gumik, korán kiálltam, hogy Sebastian és Lance elé kerüljek. Utána próbáltam a lehető legjobban feltartani őket és minél tisztább bokszkiállási ablakot biztosítani másoknak."