A problémákat és a múlt héten hiányzó csapatmunkát emelte ki a Red Bull a négy éve nem látott bravúr után

Forma-1, Abu-Dzabi Nagydíj 2022, szombat, Max Verstappen, Sergio Pérez
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) greets teammate Red Bull's Mexican driver Sergio Perez (R) after the qualifying session on the eve of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city of Abu Dhabi on November 19, 2022. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Vágólapra másolva!
Noha sokáig úgy tűnt, hogy Sergio Pérez a pole pozíció első számú esélyese, végül Max Verstappen a csapattársa elé került az Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjén. A harmadik helyen végző Charles Leclerc lemaradása a vártnál kisebb volt a bikásokhoz képest és magabiztosan tartotta maga mögött a Mercedeseket, ami kiélezett csatát vetít előre a vb-összetett második helyéért a futamon. Lássuk, hogyan értékelte az első három helyezett pilóta a kvalifikációt!

Pályafutása 20., idei 7., Abu-Dzabiban pedig sorozatban a 3. rajtelsőségét szerezte meg Verstappen, ráadásul úgy, hogy a Q2-ben és a Q3 elején komoly problémák hátráltatták. Az első sort négy év után először kisajátító Red Bull-osok mellett szól, hogy az Abu-Dzabi Nagydíjak 13 éves történetében egyetlen alkalommal (2012-ben) nyert valaki a második helynél hátrébbról rajtolva, a cél pedig most sem lehet más Verstappenéknek, mint a győzelem.
„Elég hullámzó időmérő volt. Jól kezdtem, de a Q2 elég zavaros volt és nem volt tapadásom, nem tudom, hogy miért. A Q3-ban aztán szerencsére rendeződött a helyzet, de az elején akkor is megijedtünk, mert

Örülök, hogy a végén sikerült összeraknom egy ilyen kört és annak, hogy az első sorból indulhatunk mindketten – mondta Verstappen a leintés után. – Kontrolláltan akarjuk megnyerni a futamot és az is cél, hogy Checo legyen az összetett másodikja, ez pedig jó előjel a versenyre."

A 2018-as Mexikói Nagydíj óta először szerzett kettős győzelmet a Red Bull egy időmérőn Forrás: AFP/Ben Stansall

A harmadik szabadedzés és az időmérő második szakasza alapján Pérez tempója tűnt a legígéretesebbnek, végül azonban 228 ezreddel elmaradt csapattársától. A mexikói így is a legjobb abu-dzabi rajthelyét szerezte meg és a célja, hogy az eddigi legjobb versenyen elért helyezésén (5. hely) is javítson vasárnap.
„Tökéletes rajtpozíció ez is, de a Q3-ban futott első körért kár, mert az nem sikerült jóra.

– nyilatkozta Pérez. – Nagyon várom a versenyt, hálás vagyok, hogy ennyi szurkolóm van itt is. A Ferrarinak és a Mercedesnek is erősnek várom a versenytempóját, úgyhogy nem lesz egyszerű dolgunk Maxszal."

Leclerc-nek voltak problémái, így nem lehetett elégedetlen a harmadik rajtkockával Forrás: AFP/Ben Stansall

Leclerc a 9 pole-jával idén időmérőbajnoknak mondhatja magát, a monacóinak azonban Abu-Dzabiban nem volt esélye megszereznie a tizedik rajtelsőségét 2022-ben. A harmadik szabadedzés után úgy tűnt, a Ferrari inkább a Mercedest fogja üldözni, végül azonban Leclerc a második helyezett Péreztől is csak 4 századdal maradt el, így elégedetten értékelte az időmérőt.

A Red Bull nagyon erős volt, de jó pozícióban vagyunk a holnapi futam előtt, jó csata lesz Checóval – mondta Leclerc. –

Még nem sokat gondolkodtam a téli szüneten, de mindenképp fejlődésre lesz szükségünk, ezért is kell nagyon odatenni magunkat vasárnap, hogy meglegyen a második hely a csapatversenyben. Utána jöhet a pihenés és majd a visszatérés minél erősebben!"