Vágólapra másolva!
Max Verstappen ismét kifejtette, hogy nem igazán kedveli a sprintfutamokat, mert nem lehet kockáztatni. Az F1 vezetése állítólag fontolóra vette, hogy a következő évre változtasson ezen.

A Forma-1 mezőnye már Sao Paulóban van, ahol nem egy normál hétvégét rendeznek. Most következik ugyanis az idény harmadik sprintfutama, ami azt jelenti, hogy az időmérőt már pénteken megtartják, és szombaton már versenyezni fognak.

A jelenlegi rendszerben Verstappen nem kedveli a sprintfutamokat Forrás: AFP/Evaristo Sa

Igaz, ez a versenyzés nem lesz az igazi, legalábbis Max Verstappen szerint. A műfaj legeredményesebb versenyzője nemrég kifejtette, hogy nem szereti ezt a formátumot, és Brazíliában még jobban elmagyarázta, hogy ennek mi az oka.

– nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Persze gyűjthetünk néhány pontot, de az ember azt is tudja, hogy nem igazán kockáztathat, mert a főfutamon lehet kapni igazán sok pontot. Nincs bokszkiállás, úgyhogy egyszerűen azt a gumit tesszük fel, amelyik kibírja a távot, Ezekkel az autókkal kicsit jobb a versenyzés, de összességében nem sok előzést látni, hacsak egy autó nem esik vissza. Mindenkinek megvan a saját véleménye, de engem nem igazán szórakoztat.”

Nem kizárt, hogy jövőre már más lesz a címvédő véleménye, és persze nem azért, mert változik a hozzáállása. Sajtóértesülések szerint az F1 vezetése fontolgatja, hogy 2023-ra különálló eseménnyé alakítja a sprintfutamot, vagyis nem annak az eredménye határozná meg a másnapi rajtrácsot.

Mindez azt jelentené, hogy a sprint győztese a jelenlegi 8 helyett 4 egységet kap, és a vasárnapi rajtrácsot a két nappal korábbi időmérő döntené el. Erről vélhetően ugyanakkor születik majd döntés, amikor a hat helyszínt is meghatározzák. Mindez azért lenne különösen jó hír a Verstappennek, mert így nem veszne el az az aspektus, amelyet viszont kedvel a lebonyolításban.

– jelentette ki. – Nem bánom, mert így kevesebb gyakorlás áll rendelkezésre, hogy mindenki teljesen fel tudjon gyorsulni, és nagyon el kell találni a beállításokat, szóval ez így rendben van. Ezzel együtt kicsit mindig úgy érzem, hogy a sprintfutamon nem kockáztatok sokat, és csak a biztosra akarok menni.”

Nem kizárt, hogy jövőre változnak a sprintfutamra vonatkozó szabályok Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A holland pilótán kívül Kevin Magnussen is elárulta véleményét a sprintfutam jelenlegi formátumáról. A Haas versenyzője csatlakozott a címvédőhöz, egyúttal hangsúlyozta, hogy sokallja a normál hétvégéken látott edzésmennyiséget.

„Nekem valahogy tetszik – utalt a sprintre. – Max jól látja, hogy az ember a sprintversenyen kevesebb kockázatot akar vállalni, mert ez dönti el a vasárnapi pozíciót, úgyhogy talán el lehetne különíteni a főfutamtól, és akkor lehetne küzdeni. Szeretem, hogy az első edzés után rögtön a kvalifikáció jön, mert nagy a nyomás, hogy gyorsan megtaláljuk a ritmust és a megfelelő beállításokat. A három tréning elég sok.”