Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel Red Bull-os sisakban fog versenyezni a Mexikóvárosi Nagydíj hétvégéjén, hogy ezzel tisztelegjen a múlt héten elhunyt Dietrich Mateschitz előtt. A négyszeres világbajnok elismerő szavakkal méltatta az energiaitalos márka alapítóját.

Sebastian Vettel ismét a Red Bull színeiben fog versenyezni. Persze nem arról van szó, hogy a német pilóta visszatér a bikásokhoz, csupán meg akar emlékezni a múlt héten elhunyt Dietrich Mateschitzről, az energiaitalosok alapítójáról. A 35 éves versenyző emiatt egy visszatér a gyökereihez, és egy régi dizájnú sisakjában fog versenyezni Mexikóban. A fejvédőn jól látható a Red Bull logója, valamint a „Danke Didi”, azaz a „Köszönjük, Didi!” felirat is.

Vettel ismét Red Bull-os sisakban fog versenyezni

Bár elfő F1-es futamát a BMW színeiben teljesítette, Vettel a Toro Rosso színeiben robbant be az F1 mezőnyébe, hogy aztán a Red Bull-lal érjen el világraszóló sikereket. A német versenyző hét és fél év alatt négy világbajnoki címet és 39 futamgyőzelmet gyűjtött be a két istálló színeiben, így érthető módon nagyon is kötődött az alapítóhoz.

– nyilatkozta a Mexikóvárosi Nagydíj hétvégéjét megelőző sajtótájékoztatón. – Valóságos sokként ért a múlt heti hír, ő egy hatalmas veszteség. Nagy inspirációt jelentett számomra, mert mindig önmaga volt.”

A Red Bull kezdetben pilótákat, majd csapatokat szponzorált, hogy aztán 2004 végén felvásárolja a Jaguar alakulatát, és létrehozza saját istállóját, egy évvel később pedig a testvércsapatot. Az elmúlt közel két évtizedben a bikások a Forma-1 egyik legmeghatározóbb gárdájává nőtték ki magukat, de Vettel kiemelte, hogy Mateschitz nem csak az autósport csúcskategóriájába vezette be a márkát.

„Annyi minden történt és fejlődött ki az életében, hatalmas dolgok nőttek ki körülötte – fogalmazott. – Valószínűleg az ő kreatív elméje alakította és formálta ezt az utat egészen a végsőkig, úgyhogy ez óriási veszteség a Red Bull-család számára. Nemcsak a Forma-1-ben a versenyzés terén, a két csapat hatása miatt, hanem sok más sportágnak is, ahol a márka, a Red Bull nagy hatással volt.

Valóban, a Red Bull a technikai sportok szinte mindegyik ágazatában képviselteti magát ilyen-olyan formában, de emellett például a labdarúgásban is egyre meghatározóbb a szerepe, többek között magyar szempontból is. Ezeknek a projekteknek pedig egyértelműen Mateschitz volt az ötletgazdája.

Másokhoz hasonlóan Vettel is sokat köszönhet Mateschitznek Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Clive Mason

„Mindez Dietrichnek köszönhető, illetve az ő fejében lévő elképzeléseknek arról, hogy mit akart tenni ezzel a márkával – folytatta Vettel. – Ez az, amit létrehozott. Ez mindenki számára nagyon nagy veszteség, aki részesült abban a kiváltságban, hogy megismerhette őt, és együtt lehetett vele. Rendkívül alázatos, kedves és jószívű [volt].”