Megbüntették a Red Bullt, eldőlt, hogy Verstappen megtarthatja-e vb-címét

Forma-1, Francia Nagydíj, Red Bull Racing logo
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 18: A general view of the Red Bull Racing logo on a truck in the Paddock prior to practice ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 18, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az FIA bejelentette, hogy 7 millió dollár befizetésére kötelezte a Red Bullt, valamint tíz százalékot megvont a szélcsatornás és a CFD-tesztelésre fordítható időből, miután a bikások tavaly túllépték a költségplafont. A Milton Keynes-i istálló elfogadta a büntetést, így nem fellebbezhet ellene. Az Aston Martin jóval enyhébb szankcióban részesült.

Megszületett a döntés, hogy milyen büntetést kap a Red Bull, valamint az Aston Martin a költségplafon szabályzatának megszegéséért. A bikásokat megbírságolták, valamint korlátozták a jövő évi fejlesztési lehetőségeiket.

Az FIA nyilvánosságra hozta a Red Bull büntetését Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Megszületett az FIA sokak által várt döntése, és kiderült, hogy milyen büntetést kap a Red Bull, miután a bikások tavaly 1,8 millió dollárral túllépték a 145 millió dolláros költségvetési plafont. Bár a Milton Keynes-i alakulat képviselői váltig állították, hogy nem tettek semmi rosszat, végül elfogadták a szankciót.

Sajtóhírek szerint az FIA már az USA Nagydíj hétvégéjén felkínált a Red Bullnak egy lehetőséget, ám Dietrich Mateschitz alapító halála miatt egy időre elnapolták az ügyet.

A RacingNews365.com csütörtökön arról értesült, hogy az energiaitalos alakulat végül elfogadta az FIA ajánlatát, ami azt jelenti, hogy fellebbezésnek helye nincs.

Az FIA közleményéből kiderül, hogy a Red Bullt pénzbüntetéssel sújtották, valamint jövőre kevesebb időt szánhatnak a szélcsatornás, illetve CFD-tesztelésre.

A 7 millió dollár vélhetően nem annyira fáj nekik, ellentétben azzal, hogy 10 százalékkal csökkentették a tesztelésre fordítható időt.

Különösen annak fényében, hogy már egyébként is kevesebb idő áll a rendelkezésükre, mint a többieknek, hiszen ők végeztek a konstruktőri bajnokság élén.

Ezzel eldőlt, hogy a várakozásoknak megfelelően egyéni és konstruktőri pontokat sem vonnak le a csapattól az idei és a tavalyi évre vonatkozóan sem. Ennek következtében Max Verstappen megtarthatja a tavalyi évben szerzett világbajnoki címét, a 2022-es eredményeket pedig legfeljebb az idei költségplafont érintő vizsgálatok veszélyeztethetik, de ezek természetesen csak jövőre készülnek el.

A büntetésről részletest részletező dokumentumból két fontos információ derül ki: egyrészt az FIA leszögezte, hogy a Red Bull együttműködő volt, és semmilyen jel nem utal arra, hogy rosszhiszeműen jártak volna el. Emellett megállapították, hogy a Red Bull rosszul számolt el egy 1,4 millió font értékű adójóváírást. Ha ezzel kapcsolatban helyesen járnak el, akkor a szervezet is elfogadta volna, így a túllépés mértéke csupán 432 ezer font lett volna.

A Red Bull magyar idő szerint 18:30-ra szervezett egy sajtótájékoztatót, amelyen minden bizonnyal a büntetésről és az azzal kapcsolatos részletekről lesz szó. Verstappen csütörtökön nyilatkozott a témáról, és úgy véli, hogy az ellenfelek egyszerűen rossz vesztesek.

Verstappen megtarthatja tavaly szerzett világbajnoki címét Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

„Úgyis fáj nekik, szóval nem számít, hogy mit mondunk vagy teszünk – jelentette ki. – A mi részünkről úgy érezzük, hogy nem tévedtünk, csupán néhány tételt belevettek a költségplafonba, ami nagyon váratlanul ért minket. Nem rajtam múlik, hogy mi a helyes döntés.”

Az Aston Martint szintén megbüntették, de a silverstone-i istálló csupán az eljárásra vonatkozó szabályzatot sértette meg. Ennek megfelelően sokkal enyhébb szankcióban részesült: a csapatnak 450 ezer dollárt kell befizetnie.