Kétségbeesett a Red Bull főnöke: A büntetés óriási időveszteséget jelent

Forma-1, Christian Horner, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, péntek
Oracle Red Bull Racing's Team Chief, British Christian Horner, speaks during a press conference at the Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City on October 27, 2022, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint rendkívül szigorú büntetést kaptak az FIA-tól, főleg ami a tesztelés korlátozását illeti. A Red Bull főnöke elárulta, hogy miért fogadták el mégis ezt a szankciót.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FIA 7 millió dollárra büntette a Red Bullt, valamint úgy határozott, hogy a bikások 10 százalékkal kevesebbet tesztelhetnek a szélcsatornában a következő idényben. A Red Bull elfogadta ezt a szankciót, így az ügy hivatalosan is lezártnak tekinthető.

Horner egy sajtótájékoztató keretében fejtette ki véleményét a büntetésről Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A Red Bull magyar idő szerint estére hívott össze egy sajtótájékoztatót, amelyen Christian Horner, az istálló csapatfőnöke kifejtette álláspontját a büntetésről. A brit szakember szerint bizonyos véleményekkel ellentétben kifejezetten szigorú döntésről van szó, amely a pályán zajló eseményeket is erősen befolyásolhatja.

– nyilatkozta. – A hétmillió dollár óriási összeg, de az igazán drákói rész a sportszakmai büntetés, amely tíz százalékkal csökkenti a szélcsatorna és más aerodinamikai eszközök használatának lehetőségét. Ez negyed és fél másodperc közötti időveszteséget jelent körönként.”

A Red Bull a büntetés nélkül is hátrányban lenne a többiekhez képest az aerodinamikai tesztelési lehetőségek terén, hiszen minél előrébb végez egy csapat a konstruktőri tabellán, annál kevesebb idő áll rendelkezésére a következő évben. Horner szerint a további veszteségnek komoly hatása lesz.

„A konstruktőri bajnokság megnyerésével saját sikerünk áldozatává váltunk, mivel a második és a harmadik helyezetthez képest ötszázalékos lemaradásban vagyunk – fogalmazott. – [A büntetés következtében] tehát

Az FIA által közzétett dokumentumból az is kiderül, hogy a Red Bull 13 különböző tételt nem számolt el, ugyanakkor ha helyesen alkalmaz egy adójóváírást, akkor a szabályszegés mértéke sokkal kisebb lett volna. Horner elárulta, bizonyos tételekről nem is tudták, hogy része a költségplafonnak.

Horner állítja, a büntetés a pályán elért eredményekre is komoly hatással lesz Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

„Túl sok adót számoltunk bele, különben csupán 0,37 százalék lett volna a túlköltekezés – jelentette ki. – Úgy gondoltuk, hogy az étkeztetés nem szerepel a felső határban, és minden alkalmazottunk ingyen kap ételt és italt.”

Mindezek ellenére elfogadták az FIA által felajánlott büntetést, ami azt jelenti, hogy az ügyet lezárták. Felmerül a kérdés, hogy ha ez a véleményük, akkor miért mentek bele, ám Horner elmondta,

pont azt szerették volna elkerülni, hogy a procedúra még hónapokig elhúzódjon.

„Miért egyeztünk bele? – tette fel a logikus kérdést. – Elfogadjuk, hogy újak a szabályok, de még sok munka vár ránk. Egy bírósági üggyel el lehetett volna intézni, hogy ez még tizenkét hónapig folytatódhasson, mi [viszont] most lezárjuk ezt a fejezetet. Úgy éreztük, hogy ez mindannyiunk érdeke. Bár neheztelve, de elfogadjuk a büntetéseket.”

Horner hozzátette, hogy a riválisok biztosan nem érik be ezzel a büntetéssel, mivel nekik „az sem lenne elég, ha felgyújtanánk a szélcsatornánkat”. Ami pedig a sajátjait illeti, szerinte őket feltüzeli a döntés. „Lehet, hogy az aerodinamikai tesztelésből tíz százalékot vesztettünk, de a motivációt tekintve huszonöt százalékot nyertünk.”