Már az elsőt is sokan kritizálják, de Szaúd-Arábia még egy futamot akar

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, rajt
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 27: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 27, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia sportminisztere kijelentette, hogy az ország szívesen rendezne két futamot azt követően, hogy az új pálya elkészül. Mindezt azok után tette, hogy az idei futam törlése is szóba került.

Dzsidda tavaly óta ad otthont a Szaúd-arábiai Nagydíjnak. A pilóták szerint a pálya vonalvezetése élvezetes, ám több szempontból is számos kritika érte a helyszínt. Mindez odáig fajult, hogy az idei futamhétvégén nagyon komolyan felmerült a verseny törlése.

A szaúdi sportminiszter az új pálya elkészülése után is megtartaná Dzsiddát Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Mindezek ellenére a szaúdi vezetés nem hátrál meg, sőt, épp ellenkezőleg. Kiddijában jelenleg is épül az elképzelések minden eddiginél modernebb és látványosabb komplexum, amely előreláthatólag 2026-ra készül el. Az eredeti terv úgy szólt, hogy az F1 ezután odaköltözik a jelenlegi helyszínről, ám az ország sportminisztere már arról beszélt, hogy a két versenyt egyszerre is megrendezhetik.

nyilatkozta Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal herceg. –Nagyon is látjuk, hogy ezek az események milyen haszonnal járnak a királyság számára, és ezért ruházunk be annyira sokat. Lehet, hogy önök inkább a sportszakmai oldalára koncentrálnak, de mi ugyanannyira odafigyelünk a kultúrára, a szórakoztatásra, sőt, még a bemutatókra is. Egyértelmű, hogy már két futamnak is otthont tudnánk adni, de azt hiszem, ezt meg kell tárgyalnunk az F1-gyel, és meglátjuk, hogyan alakul. Ugyanakkor mindenképpen örülnénk neki, ha ez létrejönne.”

Kérdés, hogy ennek mekkora a realitása, mivel a mostani helyszínt legalább három szempontból érik kritikák. Egyrészt Szaúd-Arábiában köztudottan komoly gondok vannak az emberi jogok kérdésével, ráadásul a helyszín korántsem biztonságos, hiszen közel van a jemeni határhoz. Mindez idén is bebizonyosodott, amikor rakétatámadás egy, a pályához közeli épületet, aminek következtében jó néhány versenyző a futam törlése mellett érvelt. Emellett ráadásul maga az aszfaltcsík sem veszélytelen, Mick Schumacher például horrorisztikus balesetet szenvedett a márciusi futamon.

Persze ez utóbbinak nyilvánvalóan nincs köze az új pályához, és földrajzilag is biztonságosabb régióban helyezkedik el, de továbbra is adódik a kérdés, hogy lehet-e két viadal egy olyan országban, amely ilyen szinten semmibe veszi az emberi jogokat. Abdulaziz herceg a felváltva történő rendezést is felhozta alternatívaként. „Ez történt Németországban, a Nürburgringgel és Hockenheimmel – emlékezett vissza. –

Emellett egy másik szempont is többekben felvetődhet: nem csorbítja-e a változatosságot, ha két futamot rendeznek egy országban? Mindez persze az Egyesült Államokban sem jelent akadályt, és a herceg úgy véli, itt is minden téren teljesen eltérő helyszínekről lenne szó.

Kiddijában minden idők leglátványosabb és legmodernebb F1-es komplexumát akarják felépíteni Forrás: Qiddiya.com

„Ez egy ikonikus hely lesz egy F1-es futamnak, mellette egy vidámparkkal – jelentette ki. – Úgy gondoljuk, hogy ez jó váltás [Dzsiddához képest], mert teljesen más a környezet. Szóval nem lesz két egyforma futam, ugyanabban a régióban. Dzsidda a tenger mellett van, de a másik sivatag, ott nagyon más a hangulat. Kiddija egy hatalmas projekt, remélhetőleg időben befejezik. Ha így lesz, akkor az az elképzelés, hogy odaköltöttünk. A MotoGP viszont mindenképpen ott lesz, mert azt Dzsiddában nem tudjuk megrendezni.”