Újabb helyek keltek el az F1-ben: tíz perc alatt két pilótát is bejelentettek 2023-ra

F1 Grand Prix of Singapore sport motorsport formula one racing SI202210020371
SINGAPORE, SINGAPORE - OCTOBER 02: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT03 on track during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on October 02, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Peter Fox/Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Előbb az Alpine jelentette be, hogy 2023-tól Pierre Gasly lesz Esteban Ocon csapattársa, majd tíz perccel később az AlphaTauri is hivatalossá tette, hogy a francia pilóta helyét Nyck de Vries veszi át a csapatnál jövőre.

Az Alpine ezzel tiszta francia csapattá válik, hiszen az istálló mellett mindkét – nem túl jó viszonyban lévő – pilótája is francia lesz. Gasly többéves szerződést írt alá Otmar Szafnauerékkel és ezzel kilenc év után távozik a Red Bull kötelékéből.

„Örülök, hogy csatlakozhatok az Alpine családhoz és elkezdhetem ezt az új fejezetet Forma-1-es pályafutásomban. Egy francia gyökerekkel rendelkező csapatnál vezetni nagyon különleges dolog. Ismerem az Alpine erősségeit, hiszen az elmúlt években rengeteget versenyeztem ellenük, és nyilvánvaló, hogy fejlődésük és ambícióik nagyon lenyűgözőek – mondta Gasly. – Szeretnék köszönetet mondani a Red Bullnak, mert ez jelenti a kilencéves közös utunk végét. Bizalmuknak és támogatásuknak köszönhetem, hogy Forma-1-es pilóta lettem, és amit a Scuderia AlphaTaurival elértünk az elmúlt években, az nagyon különleges volt. A jövőben a maximumot szeretném kihozni és minden tapasztalatomat felhasználni, hogy a dobogókért harcoljak, és végső soron hozzájáruljak az Alpine jövőbeli bajnoki harcához."

Nem maradt sokáig kérdéses, ki lesz Cunoda Juki jövő évi csapattársa, hiszen az AlphaTauri tíz perccel később cselekedett és bejelentette a korábbi F2-es és Forma-E-s bajnok Nyck de Vries-t. A holland pilóta idén több szabadedzésen is szerepelt, Monzában pedig hirtelen kellett helyettesítenie Alexander Albont, és azonnal pontszerző hellyel tudott bizonyítani.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Scuderia AlphaTaurihoz 2023-ban, és szeretném megköszönni mind a Red Bullnak, mind a csapatnak, hogy ehetőséget adtak az F1-es vezetésre. A Forma-2 után egy kicsit más utat választottam az autósporttal, de mindig is az F1 volt az álmom, és hálás vagyok, hogy ezt beteljesíthetem. Nagyon sok lehetőségem volt megtapasztalni a 2022-es autót idén, és úgy gondolom, hogy ez nagyszerű helyzetbe hozott a következő szezonra. Remélem, ez segített felkészíteni az elkövetkező időszakra – nyilatkozta De Vries. – Miután tinédzser éveim nagy részét Olaszországban gokartozással töltöttem, mindig is otthon éreztem magam ott, ezért is nagyszerű számomra, hogy egy olasz csapathoz csatlakozhatok. Igazi családias hangulatot árasztanak, és alig várom a találkozást mindenkivel, és azt, hogy elkezdjük építeni a kapcsolatunkat még a következő szezon előtt."

A két igazolás bejelentésével már csak a Haasnál és a Williamsnél van egy-egy szabad hely a jövő évi mezőnyben.