Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, ő javasolta az Alpha Taurihoz szerződő Nyck de Vriesnek, hogy hívja fel Helmut Markót. A címvédő szerint a Red Bull tanácsadója bátrabb az átlagnál, majd hozzátette, nagyon örül honfitársa és barátja sikerének.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, hivatalossá vált, hogy Nyck de Vries az Alpha Taurinál fog versenyezni a 2023-as szezonban. Mindez lényegében már nyílt titok volt egy ideje, pedig egy hónappal ezelőtt még semmilyen jel nem utalt arra, hogy a Williamsen kívül bárhol is reális esélye lenne F1-es üléshez jutni.

Verstappen fontos tippet adott De Vriesnek

A faenzai istálló akkoriban Colton Hertát akarta szerződtetni, ám az átigazolás kútba esett, mivel az IndyCarban szereplő amerikai pilótának nincs meg a kellő pontszáma az F1-es szuperlicenchez. Ezzel nagyjából egy időben De Vriesnek be kellett ugrania a vakbélműtéten átesett Alexander Albon helyére, és kiváló teljesítményt nyújtva a kilencedik pozícióban ért célba, megszerezve a grove-i istálló idénybeli (holtversenyben) legjobb eredményét. Honfitársa, Max Verstappen ezt követően adott neki kulcsfontosságúnak bizonyuló tanácsot.

A monzai [futam] másnapján együtt vacsoráztunk, és mondtam neki, hogy hívja fel [Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját], [mert] soha nem lehet tudni, hogy mi lesz

– nyilatkozta az időmérő első három helyezettjének tartott sajtótájékoztatón. – Ez volt a megfelelő időpont a telefonálásra, Helmut valószínűleg még hétfőn is lázban volt a vasárnapi verseny miatt. Jól sikerült, és nagyon örülök neki.”

A Red Bull ezzel elhappolt egy tehetséges versenyzőt a Mercedes kötelékéből, hiszen De Vries jelenleg is a konstruktőri címvédő tartalékja, és szabadedzésen, illetve teszten már röbbször vezette a brackley-iek autóját. Verstappen úgy véli, nem biztos, hogy más istállók meghúzták volna ezt a lépést.

Helmut egy olyan fickó, akinek ha tetszik valami, akkor elég merész ahhoz, hogy utána beültesse az autóba [az adott pilótát],

míg más csapatok talán egy kicsit óvatosabbak – fogalmazott. – Mindez nagyszerű hír, jó barátok vagyunk.”

De Vries három éven át nem kapott állandó ülést, miután megnyerte az F2-es bajnoki címet, de most véget ért számára a várakozás Forrás: AFP/Ciro De Luca

Miután már legalább egy hete lehetett sejteni, hogy a bejelentés előbb-utóbb bekövetkezik, nem meglepő, hogy Verstappen hamarabb értesült róla, hogy honfitársa három évvel a Forma-2-ben szerzett bajnoki címe után állandó üléshez jut a Red Bull testvércsapatánál. „Már idefelé jövet is tudtam róla – árulta el. – Neki ez nyilvánvalóan hihetetlen dolog. Már régóta keményen hajtott érte, és elképesztő számára, hogy végre megkapja ezt a lehetőséget.”